Clouds
21 Budapest
Dollár
359,20 Ft
Euró
390,54 Ft
Font
444,73 Ft
Bitcoin
23,928 $

Kutatás: kihalás fenyegeti az Antarktiszon élő fajok kétharmadát

Fotó: Pexels
Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő

A kutatók immár a császárpingvineket is a veszélyeztetett fajok közé sorolták.

Az éghajlatváltozás és a bolygó fokozatos felmelegedése miatt 2100-ig kihalás vagy jelentős állománycsökkenés fenyegeti az antarktiszi fajok kétharmadát, köztük a császárpingvineket is – ezekre a riasztó adatokra világít rá egy új kutatás, amely összefoglalja a kontinens biológiai sokféleségének védelmére vonatkozó prioritásokat.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

A tanulmány, amely 12 ország 28 intézményének szakemberei és politikai döntéshozói közötti együttműködés eredménye, a császárpingvineket azonosította a kihalás által leginkább veszélyeztetett antarktiszi fajként, míg az adatok szerint más tengeri fajok valószínűleg ugyanerre a sorsra jutnak.

A császárpingvinek nehéz helyzetét kiválóan szemlélteti, hogy az éghajlati válság miatt még az USA is a veszélyeztetett fajok közé sorolta őket.

“Az előrejelzések szerint a császárpingvin-kolóniák akár 80%-a is kihalhat 2100-ra, a becslések szerint ugyanis a populáció több mint 90%-os csökkenése várható az üvegházhatású gázok kibocsátásának szokásos növekedése esetén,” mutattak rá a szakértők.

A kutatás a Plos Biology című folyóiratban jelent meg, melyben a szakértők azt is megállapították, hogy 10 kulcsfontosságú veszélykezelési stratégia párhuzamos végrehajtása az antarktiszi fajok akár 84%-ának javára válhatna. Becslések szerint ezen feladatok elvégzése éves szinten mintegy 23 millió dollárba kerülne.