Kígyóméregből készülhet a forradalmi véralvadássegítő készítmény

Fotó: didinmsr / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 21. - 09:14

A traumával összefüggő halálesetek 40 százaléka a kontrollálhatatlan vérzés miatt következik be, két Ausztráliában élő kígyó mérge azonban sokak életét mentheti meg a jövőben.

A Queenslandi Egyetem kutatói olyan fehérjéket találtak a keleti barna kígyó és egy viperaféle mérgében, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a véralvadási problémával vagy hemofíliával élő páciensek életét; a méregből készült készítmény képes háromszorosára gyorsítani a véralvadási folyamatot, ezzel ötödére csökkentve a vérveszteséget.

Amanda Kijas, a tanulmány vezető szerzője – egyben az egyetem Biotechnikai és Nanotechnikai Intézetének (AIBN) munkatársa – elmondta, hogy csapata korábbi kutatások eredményeire alapozva kezdte meg a munkát, és megfigyelték, hogy egyes méregfehérjék hatására a vér alig egy perc alatt képes megalvadni, a méreg pedig megakadályozza azt is, hogy a seb ismét vérezni kezdjen.

A kutatók kifejlesztettek egy gélt, amely hűvös helyen tárolva folyékony halmazállapotú, a test hőmérsékletének hatására azonban megszilárdul, és lezárja a sérülést. A készítmény elérhető lehetne a patikákban, de a mentők számára és a háborús sebesülések ellátása során is hasznos lenne – olvasható a HVG cikkében.

„A traumával összefüggő halálesetek 40 százaléka a kontrollálatlan vérzés következménye, de ez az arány háborús övezetekben bekövetkező sérüléseknél sokkal magasabb”

– mondta Kijas.

A készítmény már a pre-klinikai vizsgálatok szakaszában tart, a kutatók pedig minél hamarabb szeretnék forgalomba hozni. A további vizsgálatok arra irányulnak, hogyan lehetne a technológiát az égési sérülések és traumák kezelésére használni.