Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy foszforbombákkal dobálták meg őket a Kígyó-szigeten

Fotó: Twenty20/ElenaBarsottelli
not image

Hujber Dávid

2022. július 2. - 08:27

Nem sokkal azután támadhattak az oroszok, hogy Moszkva kivonta az erőit a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrségből.

Mint ismeretes, már nincs orosz ellenőrzés alatt a Kígyó-sziget, miután Oroszország úgy döntött, kivonja az egységeit a területről. Ukrajna szerint ez távolról sem így történt, és most egy újabb támadásról számoltak be.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

Az ukrán hadsereg azzal vádolja Oroszországot, hogy gyújtófoszforos lőszer használatával mért csapásokat pénteken a Kígyó-szigetekre, alig egy nappal azután, hogy Moszkva kivonta az erőit a területről.

A közleményben foglaltak szerint az orosz légierő Szu-30-as repülőgépei kétszer is foszforbombákkal támadott. Ezzel szemben az oroszok azt mondják, a jóakaratuk gesztusaként vonultak ki, így nem állnak az ENSZ útjába, hogy meg tudják szervezni a védett gabonaexportot Ukrajnából.

Az ukránok szerint az oroszok még arra is képtelenek, hogy a saját nyilatkozataikat tiszteletben tartsák. Videót is közöltek a támadásról, amin az látszik, ahogyan egy repülőgép legalább kétszer támadást indít a sziget ellen. A felvétel és a felszálló fehér csíkok alapján arra lehet következtetni, hogy valóban foszforos támadásról lehetett szó.

Ezen fegyverek egyik jellegzetessége, hogy fehér csíkot hagynak az égen. A foszforfegyverek használata polgári lakosság ellen szigorúan tiltott, amiről nemzetközi egyezmény is íródott, ugyanakkor katonai célpontok ellen bevethető.

Oroszországot többek között az a vád is érte, hogy február óta többször is bevetett ilyen fegyvereket, többek között polgári területeken. Moszkva azonban mindvégig tagadta, hogy ilyen akciót hajtottak volna végre – írja a The Guardian.