Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Idén is kigördül a karácsonyi fényekbe öltöztetett mozdony

TÉMÁK:
#máv
Fotó: MÁV
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Idén ismét láthatjuk a karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as típusú mozdonyt, mely az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz teljes pompájában.

A MÁV honlapján tájékoztatta utasait arról, hogy idén újra kigördül egy karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as: az ünnepi időszak alatt az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz a feldíszített mozdony. Első útján csütörtök este a Budapest–Záhony vonalon közlekedik Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza érintésével.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti. A fénymozdony először a mai, Nyugati pályaudvarról 17:23-kor induló Nyírség InterCityt (IC626) húzza, ami többek között Ceglédet, Szolnokot, Debrecent és Nyíregyházát érintve érkezik Záhonyba.

Holnap reggel pedig 5:35-kor indul vissza Záhonyból Budapestre a Nyírség-Kraszna Intercity (IC619) élén. Az ünnepi időszak alatt – a győri vonalon kívül – az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhatnak majd vele az utasok. A Fény Szili aktuális napi útvonala az alábbi oldalon lesz elérhető: https://www.mavcsoport.hu/ismet-utra-kel-feny-szili

A Szili története

A Sziliről: A villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta az elnevezést) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása. Az első hét mozdonyt a németországi Essenben gyártották, de a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült.

A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Művek, járműszerkezeti részeit a Ganz–MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Az idők során több felújításon és átalakításon estek át, így jöttek létre a 2000-es Papagáj és a 3000-es Cirmos Szilik.

Idén nem csak a nagyvasúti vonalakon van lehetőség fényvonatokkal utazni. A téli szünetben mindennap várja utasait a Gyermekvasút, ahol két feldíszített vasúti kocsi gondoskodik az ünnepi hangulatról. Közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken.

Az egyedi díszítésű karácsonyi kocsik a téli szünet végéig mindennap közlekednek: általában a menetrendben meghirdetett hagyományos személyvonatokban lehet ezekkel a hangulatos járművekkel utazni, melyek óránként indulnak a végállomásokról. Részletek: https://gyermekvasut.hu/2022/12/unnepi-diszben-varja-utasait-a-gyermekvasut-ket-kocsija/ A MÁV-START elindította a Fényvonatot a Balatonfenyvesi kisvasúton is. A különleges fényekben pompázó járművekkel január 3-ig lehet utazni mindkét vonalon.