Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Kifosztott, és országokon keresztül csempészett szarkofág tért vissza Egyiptomba

TÉMÁK:
#Egyiptom
Fotó: EPA/KHALED ELFIQI
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyiptomi tisztviselők jelentették be hétfőn, hogy visszakaptak egy ókori, kifosztott szarkofágot, melyet Németországon át csempésztek az Egyesült Államokba még 2008-ban.

A South China Morning Post jelentése szerint hétfőn egyiptomi tisztviselők számoltak be arról, hogy visszaszolgáltattak Egyiptom számára egy ókori szarkofágot, melyet még 2008-ban csempésztek az Egyesült Államokba Németországon keresztül.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

Az ősi fa szarkofágot, melyet a houstoni Természettudományi Múzeumban állítottak ki, most visszaszolgáltatták Egyiptomnak, miután az amerikai hatóságok megállapították, hogy azt évekkel ezelőtt ismeretlenek ellopták. A visszaszállítás is része az egyiptomi kormány azon erőfeszítéseinek, melyek a korábban ellopott régiségek visszaszerzésére irányulnak.

A kairói hatóságoknak 2021-ben már sikerült elérniük, hogy 5300, korábban ellopott műtárgyat szolgáltassanak vissza Egyiptomba a világ minden tájáról. A fa szarkofág visszaszállítása kapcsán Mostafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezető tisztviselője elárulta, az az ókori Egyiptom késő dinasztikus korszakából származik.

A mintegy három méteres, fényesre lakkozott külső felülettel rendelkező szarkofág egy Ankhenmaat nevű ókori papé lehetett, noha a rajta található felirat egy része sajnos eltűnt. A visszaszolgáltatott fa szarkofágot hétfőn ünnepélyes keretek között adta át Kairóban Daniel Rubinstein, az Egyesült Államok egyiptomi ügyvivője.

A ceremoniális keretek között történt átadásra három hónappal azután került sor, hogy egy manhattani kerületi ügyészség megállapította, a szarkofágot a Kairótól északra fekvő Abu Sir nekropoliszból lopták el: Alvin L Bragg manhattani kerületi ügyész arra a megállapításra jutott, hogy a szarkofágot 2008-ban csempészték be az Egyesült Államokba Németországon keresztül.