Kifejezetten csekély esélye van, hogy az oltást követően is megfertőződhetünk

Sopron, 2021. április 13. Oltáshoz elõkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával töltött fecskendõ a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 13-án. MTI/Filep István
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismeretes, a koronavírus elleni vakcinák nem nyújtanak teljes körű védelmet a fertőzéssel szemben, így van némi esély arra, hogy az oltást követően is megfertőződhetünk, ám ez elenyésző, az oltóanyag pedig képes megakadályozni a fertőzés súlyos lefolyását a szervezetben.

Az ABC News legfrissebb hírei szerint a Pfizer és a Moderna oltóanyagai közel 100 százalékos védelmet képesek biztosítani a koronavírus-fertőzéssel szemben, sőt a vakcinák megakadályozzák a fertőzés súlyos lefolyását is, ami miatt a betegek kórházi ápolásra szorulnának.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Shira Abeles járványügyi szakértő szerint az oltás mellett is kialakuló betegség esélye minimálisra tehető, elmondása szerint eddig sem volt túlzottan sok példa az esetre, és nem is számítanak több előfordulásra a jövőben sem. A szakértő tavaly november és február között végzett kutatást Dél-Kaliforniában, az egészségügyi dolgozók körében végzett felmérés eredményei alapján pedig, a 36 600 beoltott személy csupán 1 százaléka fertőződött meg a vírussal az oltás után.

A szakértő kiemelte, ez az arány kiváló, főként azért, mert az érintettek közül senki sem hunyt el, sőt nem is került kórházba: minden fertőzött az átlagosnál gyengébb tünetekkel vészelte át a betegséget. Egy ennél is nagyobb volumenű, átfogó, 1,2 millió emberrel végzett kutatás során pedig kiderült, hogy összesen 102 fő esetében tapasztaltak megbetegedést, az oltás után.

Egyelőre nincs konkrét megállapítás arra vonatkozóan, hogy az oltást követő megbetegedés mely csoportokra jellemző leginkább, az eddigi adatok alapján azonban feltételezhető, hogy a nagyon idősek, valamint az immunhiányos páciensek vannak kitéve az oltást követő fertőzés lehetőségének.

A vizsgálatok szerint ugyanis az oltás után megbetegedő, majd később elhunyt személyek többsége 80 év feletti, alapbetegségekkel rendelkező páciens volt, a szakértők pedig éppen ezért javasolják, hogy a fiatal és egészséges emberek is oltassák be magukat, hiszen ezzel csökkenthetjük a súlyos lefolyású megbetegedések számát.

Továbbra is vizsgálják, hogy az új variánsok számlájára írható az oltás utáni megfertőződés, ám egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok mindegyike képes megfelelő védelmet nyújtani a súlyos betegség és a halál ellen. Az oltások tehát mindenképpen elősegítik a koronavírus elleni harcot, ugyanis minél több ember lesz beoltva, annál kevesebb ember fertőződhet meg, s hamarabb elérhetjük a nyájimmunitást is.