Kiderültek a konkrét adatok az AstraZeneca vakcinájának vérrögképződéses eseteiről

Kis Lászlóné ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 7-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2021.április.7 - 17:40

Az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag az elmúlt hetekben komoly aggodalmat okozott világszerte, miután több országban is vérrögképződést tapasztaltak a pácienseknél az oltást követően.

A legfrissebb adatok szerint 20 millió AstraZenecával beoltott személy közül 79 embernél alakultak ki vérrögök közvetlenül az oltás után, és 19 ember vesztette életét az ehhez kapcsolódó szövődmények miatt. Ez az arány most egyre növekvő tendenciát mutat, miután a múlt héten bejelentett 18,5 millió beadott dózis után jelentettek 30 vérrögképződéses esetet, és két elhunytat.

A Metro azt írja, összességében 51 nőt és 21 férfit érintett a mellékhatás, s mindegyiküknél az első dózis beadása után kezdődött a vérrögképződés. Az elhunyt 19 személy közül 14 főnél állapítottak meg agyi trombózist, mely egy olyan ritka vérrög, mely megakadályozza a vér áramlását az agyban.

Ennek ellenére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága ugyan megállapította, hogy az Oxford/AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina vérrögöket okozhat egyes személyeknél, mégis hangsúlyozta, hogy az oltás általános előnyei még mindig felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatát.

A CNN azt írja, a fenti adatok közzétételét követően az Egyesült Királyság gyógyszerügyi hivatala sajtótájékoztatót tartott, melyben megerősítette, hogy legalább 22 beoltottat érintett a vérrögképződés, és legalább nyolc trombózisos esetet regisztráltak, melyek az alacsony vérlemezkeszámmal hozhatók összefüggésbe.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója, Emer Cooke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügynökség hozzáadja a véralvadást, és az alacsony vérlemezkeszámot is az oltást követő esetleges mellékhatások listájához, azonban hozzátette, az AstraZeneca vakcinájának előnyei még mindig felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

Az EMA közleményében szólította fel az egészségügyi dolgozókat, hogy kísérjék fokozott figyelemmel a vakcinával beoltott személyeket, az oltást követő két hétben, mert van esély arra, hogy bizonyos személyeknél vérrögök alakulhatnak ki.

Cikkünk frissül.