Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Kiderült, hogyan ellenőrzik az érvénytelen TAJ-kártyákat

not image

Kornis Vivien

2021. február 18. - 17:47

Közzétette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az eljárásrendet, amely alapján a TAJ-kártyák érvégnyességének ellenőrzését elvégzik az egyes egészségügyi intézmények.

A Társadalombiztosítási törvény módosítása 2020. július 1-jén lépett életbe, és az új szabályozás egyik legfontosabb szabályozása, hogy a hat hónapot meghaladó tartozás esetén a TAJ-kártya azonnal érvénytelenné válik – írja a Menedzsment Fórum.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

Az érvénytelen TAJ számmal rendelkező betegek pedig nem kapnak ellátást, csak azután, hogy megfizették az elmaradt téritési díjat. Ez a sürgősségi ellátásokra is igaz, azzal különbséggel, hogy ilyen esetben csak utólag lehet a térítési díjat felszámolni.

A nem érvényes TAJ-számmal igénybe vett ellátások költségét a beteg akkor is köteles megtéríteni, ha később sikerült a tartozását kiegyenlítenie, hiába válik érvényessé a TAJ-kártyája.

Az egészségügyi intézmények a TAJ-kártya érvényességét mindig az ellátást megelőzően kötelesek ellenőrizni, mégpedig a személyi igazolvány felmutatásával a NEAK elekronikus nyilvántartásának segítségével. Ha kiderül, hogy az érintett betegnek érvénytelen a TAJ-kártyája, az intézmény köteles sürgősségi ellátást és mentést biztosítani, azonban ezeken kívül szolgáltatást csak kártérítési díj ellenében kell nyújtaniuk.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az új szabályok elviselhetetlen terhet rónak a legkiszolgáltatottabb emberekre, így valószínűleg ők maradnak majd egészségügyi ellátás nélkül, és a koronavírus-járvány is tovább mélyítette a szakadékot, hiszen a rengeteg munkáját elvesztő személy számára is gondot okozhat az adó összegének befizetése vagy az ellátás megtérítése.

2021. január 1-től a társadalombiztosítás havi összege ráadásul 7710 forintra emelkedett, ennek megtérítése szükséges ahhoz, hogy ne az orvosnál szembesüljünk azzal, hogy nem, vagy csak előre fizetés esetén tudnak minket ellátni. Jelenleg körülbelül 70 ezer embert érint a probléma, ők azok, akiknek a tartozása meghaladja a hat hónap összegét, vagyis 48.000 forintot. A koronavírus elleni védőoltásra azok is jogosultak, akik nem rendelkeznek érvényes TAJ-kártyával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.