Kiderült, hány fokban szeretnek aludni a magyarok

Szabó Kata

2020. január 24. - 10:34

Az E.ON megbízásából készült reprezentatív felmérés eredménye szerint leginkább a melegben történő alvást preferáljuk.

A felmérés keretében 10 ezer embert kérdeztek meg az általuk igényelt alvás közbeni hőmérsékletről, a válaszok pedig Magyarországon kívül Dániából, Németországból, Franciaországból, Az Egyesült Királyságból, Olaszországból, Svédországból, Csehországból és Törökországból érkeztek.

A számunkra leglényegesebb adat, hogy a magyar válaszadók többsége 20 fokos hőmérsékletet tartja ideálisnak az alváshoz, ezt a hőmérsékletet a megkérdezettek 21 százaléka mondta. 19 fokban már csak a felmérésben résztvevő emberek 6, 18 fokban pedig csak 4 százaléka alszik. Hozzánk hasonlóan egyébként a svédek és a csehek is a 20 fokos hőmérsékletet tartják a legideálisabbnak.

A magyarok közül azonban sokan vannak, akik ennél is melegebb környezetre vágynak, a megkérdezettek 11 százaléka ugyanis 25 fokos vagy annál magasabb hőmérséklet mellett szereti álomra hajtani a fejét. Ezt az opciót legnagyobb százalékban egyébként a törökök választották, ott 30 százalék voksolt erre a hőfokra.

A franciák esetében a 19, az olaszoknál és a nemeteknél pedig ennél az ennél is hűvösebb 18 fokos hőmérséklet lett a befutó, ám még ők sincsenek sehol az angolokhoz képest, az Egyesült Királyságban élők ugyanis a 15 fokos vagy még hűvösebb alvás közbeni hőmérséklet rajongói, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy minden ötödik megkérdezett ezt a választ adta.

Arról, hogy hány fok lehet az ideális hőmérséklet a kipihentető alváshoz megoszlanak a vélemények, a témával ebben a cikkünkben bővebben is foglalkoztunk.