Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,428 $

Kiderült, a makik végtelenül kifinomult szaglással rendelkeznek

Fotó: Flickr/Mathias Appel
not image

Borbély Fanni

2021. március 19. - 04:25

A makik a szél által felkapott szagok alapján tájékozódnak, egy friss tanulmányban pedig sárgadinnyéket rejtettek el, hogy kiderüljön valójában mennyire kifinomult az apró állatok szaglása.

Az American Journal of Physical Anthropology folyóiratban megjelent tanulmányból derült ki, hogy makik a szaglásukkal képesek megtalálni az erdőben tőlük több mint 50 méterre elrejtett gyümölcsöket, de csak akkor, ha a szél feléjük fújja a gyümölcs illatát. Elena Cunningham antropológus, a New York-i Egyetem molekuláris patobiológiai klinikai docense és a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott, ez volt az első alkalom, hogy a kutatások bebizonyították, a főemlősök képesek csupán a szélben érzett illatok alapján tájékozódni.

Soron kívül Jakab feltette a kérdést: milyen képviselő az, aki nem járja az országot?

Sok állat a szaglásával keresi az élelmet, azonban kevésbé volt ismeretes, hogy a főemlősök vajon képesek-e érezni a messze lévő élelem illatát, vagy inkább vizuális jelekre vagy emlékezetre támaszkodnak a következő táplálékforrás megtalálásához. Mivel sok főemlős – köztük a gyűrűsfarkú maki is, akinek étrendje gyümölcs és növények keveréke – olyan erdőkben él, ahol perifériájukat a környező fák és a lombok korlátozzák, így hasznos lenne az élelemszerzéshez az, ha képesek lennének szaglás alapján megtalálni a távoli gyümölcsöket.

A kutatók azt tesztelték, hogy a floridai Lemur Conservation Foundation-ben élő gyűrűsfarkú maki-csoportok egyedül a szaglásukkal képesek-e már messziről észlelni a rejtett gyümölcsöket. Tartályokat rejtettek az erdő aljzatába – amelyek egy része érett, másik része nem valódi sárgadinnyét tartalmaz – adott távolságban (4 és 16 méter között) a makik által rutinszerűen használt úttól. A konténerek nem voltak láthatók az ösvényről, ezért a makiknak a szaglásukkal kellett megkeresniük a sárgadinnyét.

Az illatokat részleteiben viszi a szél, az állatok pedig ennek intenzitását figyelik a levegőben: beleszimatolnak a levegőbe egy adott helyen, majd kicsit arrébb állva újra szimatolnak, s felmérik melyik helyen volt intenzívebb a táplálék illata. A makik megtalálták a sárgadinnyét, mikor a szél feléjük fújta a gyümölcs aromáját, a gyümölcsillat észlelésekor ugyanis a makik a gyümölcs felé haladva egy vagy több helyen megálltak megszimatolni a levegőt. Olykor, miután észlelték az illatot, a makik visszatértek olyan helyekre, ahol korábban már megtalálták az elrejtett sárgadinnyét, mielőtt folytatták volna az illat nyomon követését, ami arra utal, hogy az illatok felidézhetik a korábbi étkezések emlékeit.

Míg a távolabb elhelyezett sárgadinnyéket több időbe került megtalálniuk, akkor is megtalálták a gyümölcsöt, mikor az a legtávolabbi ponton volt. Talán nem meglepő, de a makik hozzá sem nyúltak a hamis sárgadinnyékhez, egyáltalán nem is keresték azokat. Cunningham úgy értékelte a tanulmányt, a makik képesek voltak észlelni a sárgadinnye illatát az erdő komplex egyéb behatásai között, és sikeresen megtalálták az elrejtett gyümölcsöket. Az eredmények azt mutatják, hogy a szaglás alkalmazható a távoli forrásokból érkező jelek megválaszolására, mely kritikus szerepet tölt be a makifélék táplálkozásában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.