Ki lesz a felelős a robotokért, ha azok kikerülnek a környezetbe?

not image

Kulcsár Péter

2021.március.3 - 02:37

Vajon miként tudjuk majd kontrollálni a robotokat és a mesterséges intelligenciát? Ha több modell is elérhetővé válik, és kieresztjük őket a szabadba, akkor ki fog felelni tetteikért?

A tech világában eléggé gyakori jelenségnek számít, hogy a mérnökök megalkotnak valamilyen korszakalkotó szerkezetet, majd a felelősséget másokra hárítják azzal az ajánlással, hogy ne használják fel a technológiát gonosz célokra.

A Boston Dynamics, ANYbotics és Clearpath Robotics vállalatok vezérigazgatói egy közös paktumot írtak alá nemrég, amelyben meghatározták azokat az alapvető etikai pontokat, melyek alapján megelőzhető a robotokkal való visszaélés – tudósított az IEEE Spectrum portál.

A vezetők sokkal inkább a felhasználók elégedettségére és biztonságára helyezték a hangsúlyt, mintsem a globális apokalipszis elkerülésére, a júzerek védelmét például különféle szabályokkal biztosítanák.

A Boston Dynamics fejese, Robert Playter elmondta, cége minden meg fog tenni annak érdekében, hogy a felhasználók ne engedhessék szabadon robotjaikat anélkül, hogy átestek volna egy kötelező biztonsági átvilágításon, így nem kell tartanunk attól, hogy a jövőben az erdőkben agresszív robotkutyák mászkálnának emberekre vadászva, paintball fegyverekkel a hátukon.

A vállalatok javaslatai főként a minőség-ellenőrzésre és a jelenleg érvényben lévő szabályozásokra összpontosítottak, ezáltal garantálni tudják, hogy a robotokat közérdekű célokra alkalmazzák, ezért egy ideig egészen biztosan nem lázad fel ellenünk a mesterséges intelligencia.