Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Kiderült, mire kérik az emberek a legtöbb kedvező hitelt

TÉMÁK:
#Hitel #K&H Bank
Fotó: Unsplash/Jarek Ceborski
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kiderült, hogy rövid idő alatt milliárdokat igényeltek K&H zöld lakáshitelre, takarékos otthonokra.

Gyorsan népszerűvé vált a K&H-nál a kedvezményes piaci kamattal elérhető zöld lakáshitel, amelyet energiatakarékos lakóingatlanokra nyújt a pénzintézet. Az igénylők majdnem fele, 52 százaléka lakásépítésre, 37 százalékuk egyelőre csak tervezőasztalon létező új lakások vásárlására, 6 százalékuk modernizálásra, 5 százalékuk pedig már elkészült új lakásra fordítja az összeget. A zöld lakáshitel indulása óta eltelt négy hónap alatt a K&H közel 2,8 milliárd forint értékben fogadott be zöldhitel-igényléseket, amelyek átlagos értéke 25,8 millió forintot tesz ki.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Lendületes rajtot vett a K&H-nál a piaci zöld lakáshitel, amellyel a pénzintézet elsőként jelent meg a magyar piacon idén augusztusban. Bár a korábbi évekhez képest bizonytalanabbá vált a gazdasági környezet, a magasba szökő infláció miatt a kamatok is emelkedőre kerültek, ám utóbbi tényező miatt fokozott igény mutatkozik a kedvezményes kamatozással elérhető konstrukciók iránt: márpedig a K&H zöld lakáshitele ilyen.

Max 80 kWh

A kölcsön igénybe vehető már meglévő ingatlan modernizációjára, felújítására vagy olyan új ingatlan vásárlására, amely már megfelel a magasabb energetikai elvárásoknak. A konstrukcióval azért jelent meg a piacon a K&H, hogy a kölcsönből finanszírozott lakóingatlan energetikai besorolása és energiafogyasztása javuljon, így megfeleljen a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek”, vagyis az adott lakóingatlan minimum teljesítse a BB energetikai osztályra vonatkozó paramétereket, amelyek alapján az egy négyzetméterre vetített éves energiafogyasztás maximum 80 kWh óra lehet. A K&H zöld lakáshitel bevezetése összhangban van a K&H törekvéseivel, amelyek kiemelten kezelik a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet és az energiatakarékosságot.
meggyőző paraméterek

Az augusztusi bevezetés óta az igénylők 52 százaléka lakóingatlan-építésére kérte a zöld lakáshitelt, 37 százalékuk olyan lakás vásárlására szánja a hitelösszeget, amely még csak tervezőasztalon elérhető, azaz a következő években fog elkészülni, 5 százalékuk már elkészült – energiatakarékos – új lakás vásárlását finanszírozza a kölcsönből. Emellett az igénylők 6 százaléka meglévő lakóingatlan modernizációra, felújítására fordítja az igényelt összeget.

A pénzintézet augusztus elejétől november végéig összesen közel 2,8 milliárd forint értékben fogadott be zöldlakáshitel-igénylést. A befogadott hitelek átlagos összege 25,8 millió forintot tett ki.