Clouds
21 Budapest
Dollár
359,30 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
444,85 Ft
Bitcoin
23,729 $

15 forduló után megtörtént: Kevin McCarthy az amerikai képviselőház elnöke

TÉMÁK:
#szavazás
Fotó: EPA/JIM LO SCALZO
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

A maratoni szavazás végén sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét, aki Kevin McCarthy lett.

Az elmúlt napok az USA-ban javarészt az amerikai képviselőház elnökének megválasztásáról szóltak. Sorra jelentették be a sikertelen szavazásokat, de az kirajzolódott, ha lesz is befutó, akkor Kevin McCarthy kerülhet az elnöki székbe.

Napokon át szavaztak a képviselők, és végül 15 forduló kellett ahhoz, hogy McCarthy kapja meg a tisztséget, így ő lett az amerikai képviselőház elnöke. A republikánusok korábban már megállapodtak a képviselő jelöléséről, de a házelnöki székhez vezető út végül bizonytalanná vált – írja a CNN.

A republikánus pártok egy csoportja azzal fenyegetőzött, hogy keresztbe tesz. Napokon át patthelyzet alakult ki emiatt, miközben még a 14. fordulóban sem született döntés, ami egyre kínosabb helyzeteket szült a sajtóban.

Végül McCarthy megszerezte a szükséges szavazatokat ahhoz, hogy övé legyen az elnöki szék, de a republikánusok csak kevéssel vannak többségben, összesen 222-en a 212 demokratával szemben.

McCarthy megfogadta, hogy vizsgálatokat indít Joe Biden amerikai elnök és a kormány ellen. Ezt követően a képviselőház folytathatja a munkát, beleértve az újonnan megválasztott képviselők eskütételét.