A ketreces állattartás megszüntetését szorgalmazza több millió EU-állampolgár

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.19 - 00:24

Közel 1,4 millióan írták alá azt a petíciót, amellyel a haszonállatok ketrecben történő tilalmát kérik az Európai Bizottságtól.

A “Vessenek véget a ketrecek korának” néven futó kezdeményezés a “Compassion in World Farming” nevű civilszervezet jóvoltából született meg, és már sikerült túllépniük a Lisszaboni Szerződésben megfogalmazott állampolgári iniciatíva elfogadásához szükséges egymillió aláírást.

Az Infostart hírportál értesülései szerint a megfigyelők megjegyezték, a brüsszeli testület nem lesz könnyű helyzetben, mivel a téma a közös agrárpolitika révén bizottsági hatáskörbe esik, és gazdák millióinak az életébe és üzleti modelljébe nyúlhatnak bele radikálisabb változtatásokkal.

Még ha el is jutna érdemi szakaszba az ügy, a tagállami elfogadtatás óriási erőfeszítéseket igényelhet majd.

Az EU-gazdákat érint˝ lehetséges következmények kapcsán a Politico portál példaként megszólaltatta a francia tojásipari szövetség (CNPO) főtitkárát, Maxime Chaumet-t, aki elmondta: a gazdák általában 10-15 éves megtérüléssel számolva végeznek nagyobb befektetéseket, és az állattartási feltételek legutóbbi reformja egyelőre ennél rövidebb múltra tekint vissza.

A kezdeményezést elindító NGO (CIWF) jelenleg 2027-es átmeneti idővel számol, ekkora szeretnék elérni a ketreces állattartás több lépcsős kivezetését. Hasonló időpont tagállami szinten is felmerült, Miroslav Toman, a cseh mezőgazdasági minisztérium vezetője jelezte, Csehországban éppen 2027-re szeretnék beszüntetni a tojótyúkok ketreces tartását, az EU-tól pedig ugyanezt szeretnék látni 2030-ig.

Mindeközben uniós oldalon csupán két út kerülhet szóba, hasonló tartási feltételektől tenni függővé az import beengedését, vagy eleve importtilalmat elrendelni. Szakértők szerint az utóbbi biztosan, de jó eséllyel az előbbi is retorziókat válthat ki a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) részéről.