Közel kétmilliárd forintos pénzbírságot szabtak ki az Apple-re

Apple
not image

Kulcsár Péter

2022. január 26. - 10:23

Egészen pontosan 5 millió eurós büntetést kapott a cupertinói techóriás Hollandiában – elképzelhető, hogy az összeget akár minden héten be kell majd fizetniük.

A 9to5mac magazin értesülései szerint Hollandia megelégelte az App Store üzletpolitikáját, ezért a társkereső appokkal kapcsolatosan úgy döntött, hogy a techóriás szándéka ellenére a fejlesztők kikerülhetik a webáruház fizetési rendszerét.

Mindezekből kifolyólag a cupertinóiaknak úgy kellett volna módosítania a holland App Store-hoz való hozzáférés feltételeit a társkereső alkalmazások szolgáltatói számára, hogy az Apple saját fizetési rendszerétől eltérő módszereket is használhassanak, ezt viszont nem tették meg.

A Holland Fogyasztói és Piacügyi Hatóság (ACM) szerint az Apple nem hajtotta végre az előírt változtatásokat, tehát nem tartotta be a szabályokat, melynek okán ötmillió eurós pénzbüntetést kaptak, ha pedig nem cselekszenek időben, hetente ugyanennyivel megfejelhetik az összeget.

Az ACM sajnos nem vette figyelembe annak a tényét, hogy ilyesfajta nagyszabású módosításhoz idő kell, főleg egy olyan óriáscégnél, mint az Apple, ám a kaliforniai techvállalatot sem kell félteni, hiszen számos akadályt állítottak azok elé a fejlesztők elé, akik harmadik féltől származó fizetési opciókat akartak beemelni alkalmazásaikba.