Csaknem kétezer koronavírus-halott testét emelték ki a Gangeszből

Fotó: Sergio Capuzzimati/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.17 - 05:54

Közel 2000, feltehetőleg Covid-19-ben elhunyt személy holttestét emelték ki eddig a Gangeszből, akiket családjaik valószínűleg anyagi okokból nem tudtak a hagyományoknak megfelelően elhamvasztani.

A helyi média beszámolója szerint csaknem 2000 holttestet emeltek ki eddig a Gangeszből India két államában, Uttar Pradeshben és Bihárban. A hatóságok nyilatkozata szerint a holttestek valószínűleg a koronavírus-járvány áldozatai, akiknek hagyományos temetését a családjaik nem tudták kifizetni. 

A hindu temetési hagyományok szerint a holttesteket elhamvasztják, majd hamvaikat egy vallási szempontból fontos helyszínen szórják szét. A vidéki falvakban élő családok azonban anyagi okokból a hinduizmus legszentebb természetes vizének számító Gangeszbe, hamvasztás nélkül engedik bele halottaikat.

A Metro szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a Gangeszbe dobott holttestek tovább súlyosbíthatják a járványhelyzetet a hatóságokban, és további egészségügyi kockázatokat hordozhatnak Uttar Pradesh és Bihár államban. 

A Gangesz közel 1500 kilométeren keresztül halad Uttar Pradesh és Bihár államokban, ahol a csaknem 300 milliós lélekszám mellett igen súlyos méreteket öltött a koronavírus-járvány újabb hulláma. 

Indiában 400 ezer körül alakulnak a napi esetszámok az elmúlt időszakban, és átlagosan 4 ezer ember veszti életét koronavírus okozta megbetegedés következtében. 

A szövetségi és a helyi kormány is arra kérte a helyi hatóságokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a gyakorlat megszüntetésének érdekében, bár Uttar Pradesh kormányának szóvivője szerint nem akkora a probléma, mint ahogyan arról a sajtó beszámolt.