Kétéves Bajnokok Ligája eltiltás várhat a Szuperliga lázadóira

A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion elõtt 2021. április 20-án, mielõtt megkezdõdik a csapat és a Brighton mérkõzése az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja bejelentette a a labdarúgó Szuperliga létrehozását, ezt pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) élesen ellenzi. MTI/AP/Matt Dunham
not image

Borbély Fanni

2021.május.6 - 14:34

Az UEFA kész komoly fegyelmi eljárást indítani azon klubok ellen, amelyek aláírták a Szuperliga megállapodást, és még nem határolódtak el kellőképpen a projekttől – közölte több, a helyzetet jól ismerő forrás az ESPN-nel.

Mindez a szervezet fegyelmi szabályai értelmében a maximális büntetést vonhatja maga után, ami kétéves eltiltást jelent a Bajnokok Ligájából vagy az Európa Ligából.

Az UEFA az elmúlt 10 napot a 12 klubbal folytatott megbeszélésekkel töltötte, hogy megpróbáljon megállapodni egy enyhébb szankcióban, és hivatalos, végleges kötelezettségvállalást kapjon arra vonatkozóan, hogy az érintett klubok nem folytatják a Szuperliga-törekvéseket.

A helyzetet ismerő források szerint szerdán hét klubbal sikerült megegyezniük:

  • Arsenal
  • Atletico Madrid, Chelsea
  • Liverpool
  • Manchester City
  • Manchester United
  • Tottenham Hotspur

A források szerint az Inter Milan is közel állt a megegyezéshez, bár egyelőre még nem született megállapodás.

A maradék négy klub – a Juventus, a Real Madrid, a Barcelona és az AC Milan – egészen eddig kitartott álláspontja mellett, amiért az UEFA fegyelmi eljárásával nézhetnek szembe, többek között az alapszabály 51. cikkének megsértése miatt, amely kimondja, hogy:

“Az UEFA engedélye nélkül nem jöhetnek létre kombinációk vagy szövetségek… a különböző UEFA-tagszövetségekhez közvetlenül vagy közvetve tartozó klubok között”.

A négy klub, amely még mindig kitart álláspontja mellett, úgy véli, erős helyzetben van, mivel az UEFA-hoz és a FIFA-hoz benyújtott eredeti dokumentumokban az állt, hogy a Szuperliga “engedélyt” kér a testülettől a versenyük lebonyolítására, és “elismerést”, nem pedig a szervezetből való kiszakadást. A csoporthoz közel álló források szerint az UEFA megszegné egy madridi bíróság által hozott tiltó határozatot, ha fegyelmi eljárást indítana.

Egy független forrás, aki ismeri az UEFA alapszabályát és a madridi végzés jogi következményeit, megerősítette az ESPN-nek, hogy nehéz lenne megbüntetni a kitartó klubokat egy elhúzódó és bizonytalan jogi csata hiányában.

Ha a Szuperligát vállaló 12 klubból kilenc hivatalosan is visszalépne, akkor a saját alapszabályzatuk alapján a projekt hivatalosan is megszűnne – mondták a források az ESPN-nek. Ezért az UEFA továbbra is folytatja a többi klub megkeresését, remélve, hogy még két másik klubot is sikerül meggyőznie arról, hogy hivatalosan is hagyjanak fel az ötlettel. Egy elhúzódó jogi csatározás ugyanis, különösen a madridi bíróság döntésének fényében, nyilvánvalóan senkinek sem áll érdekében.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke utalt arra, hogy eseti alapon keres párbeszédet a 12 klubbal, de minden egyes klubot meg fognak büntetni.

“Számomra egyértelmű a különbség az angol klubok és a másik hat között. Ők léptek ki először; elismerték, hogy hibáztak. Szerintem ezt a 12 klubot három csoportra lehet osztani: a hat angol, akik először léptek ki, utánuk a másik három (Atletico Madrid, Milan és Inter), majd azok, akik úgy érzik, hogy a Föld lapos és szerintük a Szuperliga még mindig létezik (Barcelona, Real Madrid és Juventus). És ezek között elég nagy a különbség, de mindenkit felelősségre fognak vonni. Hogy milyen módon, azt majd meglátjuk”

– fogalmazott Aleksander Ceferin.

Források megerősítették az ESPN-nek, hogy a kezdeményezésből kiszállt klubok szigorú financiális büntetésre számíthatnak, ha a megmaradt klubok jogi útra terelik az ügyet a Szuperliga klubok által aláírt megállapodás alapján.