Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Marson termesztett paradicsomból készítene ketchupot a Heinz

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 11. - 09:51

A vezető ketchupipari vállalat egy új projektet indított a Flordiai Technológiai Intézet közreműködésében, melynek értelmében a jövő marsi telepesei paradicsomot termeszthetnek a kietlen bolygó felszínén.

A marsi kolóniák fenntarthatóságának egyetlen nagy hátulütője a logisztika, ugyanis ha az asztronauták valóban eljutnának a vörös bolygó felszínére, temérdek mennyiségű üzemanyagot és alkatrészt, valamint vizet és élelmiszert kellene magukkal vinniük.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Mivel maga az utazás is két éven keresztül tartana, ezért az űrhajó fedélzetén is ki kellene alakítani a megfelelő infrastruktúrát ahhoz, hogy esetlegesen zöldségeket és gyümölcsöket termesszenek a súlytalanság állapotában.

A Heinz éppen erre tett javaslatot, a jövőben ugyanis olyan paradicsomok megalkotásán fognak fáradozni, amelyeket könnyedén lehet nevelgetni mikrogravitáció mellett is, nem beszélve arról, hogy a Marson is túlélhetnek.

A vállalat és az egyetem közös kísérlete során a Mojave-sivatagból származó, marsi talajt imitáló kőzetet és homokot gyűjtöttek be, amelybe elültettek 450 darab, genetikailag módosított paradicsommagot, majd 2 000 órán keresztül figyelték a növekedésüket.

Rájöttek, hogy a termés minősége sokkal jobb volt az átlagos paradicsomokhoz képest, viszont a hozam alacsonyabbnak bizonyult, ám így is begyűjtötték az összes bogyót, majd feldolgozták őket a Heinz üzemében, ahol ketchupot állítottak elő belőlük.

Végül 37 kilométeres magasságban reptették a felszín felett a vákuumcsomagolásba helyezett ketchupokat, és -74 Celsius-fokra hűtötték le a folyékony finomságot, amivel bizonyították, hogy igenis lehetséges akár a vörös bolygón is ínyencségeket termelni.