Letartóztattak két tizenévest, mert tömeges mészárlást terveztek az iskolájukban

Fotó: Unsplash, Ivan Aleksic
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 14. - 20:04

Két tizenéves fiút a fiatalkorúak javítóintézetébe zártak, mert tömeges lövöldözést és robbantást terveztek egy floridai iskolában.

A két nyolcadik osztályos tanuló, a 14 éves Philip Byrd és a 13 éves Connor Pruett a bírósági ítélet szerint jelenleg 21 napos büntetését tölti a fiatalkorúak javítóintézetében, miután kiderült, hogy a Columbine High School mészárlása alapján tömeges lövöldözést terveztek a saját iskolájukban, a Florida állambeli Lehigh Acres-ben található Harns Marsh iskolában. 

A fiúk osztálytársai értesítették a tanárokat, hogy gyanújuk szerint a fiúk táskájában fegyver van, a pedagógus pedig komolyan vette a fenyegetést. A táskákat átkutatták, bár fegyvert nem tartalmazott, megtalálták az iskola térképét, amelyen az összes biztonsági kamera helye fel volt tüntetve – írja a DailyMail.

A rendőrök átkutatták a fiúk otthonát is, ahol fegyverekre, lőszerekere és több késre bukkantak. 

„A nyomozók kiderítették, hogy a diákok alaposan tanulmányozták a Colombine High Schoolban történt lövöldözést, valamint megpróbálták megtanulni a csőbombák készítését, és lőfegyvereket akartak beszerezni a feketepiacon“  

mondta Marceno seriff.

A seriff szerint a két diák nem ismeretlen a rendőrök számára, ugyanis közel 80 alkalommal reagáltak már különböző bejelentésre, amelyekhez valamilyen módon közük volt. 

„Ez katasztrófához is vezethetett volna, csak néhány másodpercre voltunk attól, hogy megismétlődjön az, ami Columbine-ban történt. Biztos vagyok benne, hogy az elkötelezett rendőri csapatom alaposan kivizsgálta és megakadályozta ennek a nagyon veszélyes, erőszakos cselekménynek a  végrehajtását. Ez lehetett volna a következő Parkland, de még a tervezési szakaszban elejét vettük a tragédiának“

– tette hozzá a seriff. 

A Columbine High School-ban 1999. április 20-án történt tragédiának 12 diák és egy tanár áldozata volt, amikor Eric Harris és Dylan Klebold fegyveres ámokfutásba kezdtek, majd öngyilkosok lettek. 

2018-ig ez volt a legtöbb áldozatot követelő iskolában elkövetett merénylet az Egyesült Államokban, azonban 2018-ban 17 ember halt meg egy lövöldözésben a floridai Parklandban, amely nagyjából 120 kilométerre található a mostani iskolától.