Két másik rendőr is öngyilkosságot követett el, akik ott voltak a Capitolium ostrománál

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 3. - 17:21

Hétfőn megduplázódott az öngyilkosságot elkövető rendőrök száma, akik a január 6-i, az amerikai Capitolium elleni ostrom leverésében vettek részt, miután a washingtoni fővárosi rendőrség megerősítette két újabb rendőr halálát.

Kyle DeFreytag rendőrtisztet, aki több mint négy évnyi washingtoni rendőri szolgálat után vett részt a zavargás leverésében, július 10-én holtan találták – mondta Hugh Carew, a hivatal szóvivője a Forbesnak. DeFreytag 26 éves, a virginiai Alexandriában élő, eredetileg pennsylvaniai lakos volt a Bensing-Thomas temetkezési vállalat által közzétett gyászjelentés szerint.

DeFreytag halálának oka öngyilkosság volt Sean Hickman, a hivatal másik szóvivője szerint. DeFreytag haláláról először a WUSA9 helyi televíziós csatorna számolt be, amely megszerezte Robert Contee rendőrfőnök múlt hónapban küldött üzenetét a rendőröknek, amelyben DeFreytag haláláról tájékoztatta őket.

DeFreytag halálának megerősítése csak néhány órával azután történt, hogy a rendőrség megerősítette Gunther Hashida rendőr július 29-i halálát, aki 18 éve volt a rendőrség veteránja, és szintén részt vett a zavargás leverésében.

DeFreytag és Hashida halálával négyre emelkedett az öngyilkosságok száma a lázadáson részt vett rendőrök között. Howard Liebengood, a Capitoliumi Rendőrség tisztje napokkal a támadás után öngyilkos lett, Jeffrey Smith, a washingtoni rendőr pedig néhány héttel később dobta el magától életét.

Brian Sicknick, a Capitoliumi Rendőrség tisztje egy nappal a lázadás után halt meg agyvérzésben, állapította meg áprilisban a washingtoni orvosszakértő, megjegyezve, hogy “mindaz, ami történt, szerepet játszott halálában”.

Ez a New York Times szerint a támadásban megsérült Capitoliumi Rendőrség és a washingtoni fővárosi rendőrség tisztjeinek száma – ami nem számol azokkal, akiknek poszttraumás stressz szindrómával vagy más mentális egészségügyi betegségekkel kell szembenézniük a támadás következtében.

A múlt héten négy rendfenntartó rendőr tett tanúvallomást arról, hogy milyen megrázó, és néhány esetben majdnem halálos élményeik voltak a zavargásokra való reagálás során.

“Az a nap továbbra is folyamatos trauma számunkra, szó szerint minden nap, akár a fizikai, akár az érzelmi sérüléseink miatt, vagy mindkettő miatt” – mondta Aquilino Gonell, a Capitoliumi Rendőrség őrmestere a támadást vizsgáló különbizottságnak.