Két hónapig a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodhat a második magyar asztronauta

INTERNATIONAL SPACE STATION (ISS) CONFIGURATION POST STS-120 MISSION
not image

Kulcsár Péter

2021. december 8. - 11:39

Magyari Gábor, a magyar űrhajós program repülésoperációért és kiválasztásért felelős projektvezetője elmondta, rengeteg teszten kell átesnie az űrhajósnak, még mielőtt kimehetne a világűrbe.

Magyari Gábor édesapja, Magyari Béla is jelentős szerepet töltött be a magyar űrkutatásban, ugyanis Farkas Bertalan tartalékos űrhajósa volt, és ugyan nem jutott ki a kozmoszba, de mindig is szívügye volt az űr – derült ki az ATV riportjából.

A HUNOR (Hungarian to Orbit) program keretében keresik a második magyar űrhajóst, a jelentkezéseket 2022. január 31-ig várják a hunor.gov.hu weboldalon. Magyari Béla közölte, ugyan nagyon fontos a repülési szakmai tapasztalat, de nem az, ami egyedül mérvadó.

A kiválasztási folyamatban az arany középutat akarják megtalálni, olyan személyt keresnek aki lehet, hogy szakmailag nem a legkiemelkedőbb, de mentálisan és fizikailag is helytáll. A magyar űrhajós 30-60 napig lesz a nemzetközi űrállomáson és elsősorban kutatási feladatokkal fog majd foglalkozni. Szigorú napirendet kell majd követnie. Az asztronautának naponta kell fizikai feladatokat végeznie, hogy az antigravitációs környezetben ne épüljön le az izomzata és csontozata – tette hozzá a szakember.

Magyari Béla hozzátette, miután az alapvető kritériumoknak megfelelt a jelentkező, alkalmassági felméréseken is részt kell vennie, ahol tesztelik, hogy megvan-e az alapvető szakmai tudása, fizikai és mentális állapota, hogy a küldetésben részt vehessen.

Mindezek után következik maga a kiképzés, ami az odajutásra és az űrállomáson történő kutatómunkára készíti fel az illetőt. A képzés részeként többek között barlangokat járnak be, ezáltal ugyanis adaptálódni tudnak a kényelmetlen szituációkhoz is.