Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Két hét alatt 603 focipályányi terület vált a lángok martalékává Magyarországon

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Alig két hét alatt több mint félezer szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat.

Március 14-ig 543 alkalommal riasztották a lánglovagokat szabadtéri tűzesetekhez, a Katasztrófavédelem szerint a legtöbb esetben a kerti zöldhulladék-égetés miatt csapnak fel a lángok.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Fontos tudni, hogy az összegyűjtött zöldhulladékokat kizárólag akkor lehet elégetni a szabadban, ha az önkormányzatnak van erről szóló rendelete, és csak azon időpontokban, melyeket a rendelet meghatároz.

Célszerű megfogadni a Katasztrófavédelem tanácsait

Amelyik önkormányzat nem rendelkezik ilyennel, ott tilos a zöldhulladékok égetése, tarlót, nádast égetni ugyanakkor minden esetben tiltott – figyelmeztetett a Katasztrófavédelem, amely néhány megfontolandó tanácsot is adott:

Mint írták tűzvédelmi szempontból egyértelműen biztonságosabb a komposztálás, ám ha mégis égetésre kerül a sor, úgy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, a közelben pedig legyen oltóvíz, illetve kéziszerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Nagyobb szélben egyáltalán nem ajánlatos kerti hulladékot égetni, és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

Hozzátették, a szabadtéri tűzesetek szempontjából kockázatosak az eldobott, még parázsló cigaretták, tábortüzet pedig csak az arra kijelölt helyeken szabad gyújtani, és csak akkor, amikor nincs érvényben tűzgyújtási tilalom.