Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Két brit katonát is halálra ítélt Oroszország egy koncepciós perben

Fotó: MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2022. június 9. - 16:22

Megdöbbentő, de az oroszok utánozni akarják a Kijevben folyó pereket, melyek a háborús bűncselekményeket elkövetett orosz katonák ellen folynak, ezért koholt vádakkal halálra ítéltek két brit katonát.

Az orosz állami média közlése szerint oroszbarát tisztviselők halálra ítéltek két brit katonát, akik az ukrán erők oldalán harcoltak Mariupolban, s akiket a harcok közepette fogtak el az orosz katonák. A jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Kelet-Ukrajnában egy bíróság halálra ítélt két brit állampolgárságú katonát, Aiden Aslint és Shaun Pinnert, miután egy többnapos “eljárás” után megtartották a koncepciós pert – számolt be a Guardian.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A mondvacsinált vádakkal indított eljárással és a koncepciós perrel az volt a céljuk, hogy utánozzák a Kijevben jelenleg is folyó háborús bűncselekmények kapcsán folyó pereket, melyekben azokat az orosz katonákat ítélik el, akik bizonyítottan háborús bűncselekményeket követtek el Ukrajnában.

A 28 éves newarki Aslint és a 48 éves watfordi Pinnert az oroszok által ellenőrzött donyecki területen “terrorizmus” vádjával ítélte el a bíróság, s bár mindkét brit megosztotta, hogy az ukrán tengerészgyalogságnál szolgáltak, így aktív szolgálatot teljesítő katonák, akiket a hadifoglyokra vonatkozó genfi egyezményeknek védeniük kellene, az orosz állami média természetesen “zsoldosnak” állította be őket, majd a bíróság is “zsoldosként” ítélte el a katonákat.

Egyértelmű, hogy az a célja ezzel a koncepciós perrel az oroszoknak, hogy nyomást gyakoroljanak az Egyesült Királyságra, ugyanis ezzel a lépéssel akár fogolycserét is kezdeményezhetnek, s fontos megjegyezni, hogy bár Oroszországban jelenleg moratórium hatálya alatt van a halálbüntetés, ez nem terjed ki a kelet-ukrajnai területre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.