Sokkal több készpénz van ma Magyarországon, mint a koronavírus-pandémia előtt

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 21:13

Két év leforgása alatt közel 1 000 milliárd forinttal emelkedett a forgalomban lévő készpénzállomány nagysága Magyarországon.

A digitális és elektronikus pénzügyi megoldások terjedése ellenére, illetve azok mellett is, folyamatosan növekvő tendenciát mutat a forgalomban lévő készpénz mennyisége Magyarországon – írta az MTI.

Az MNB 2021. augusztus hónapját leíró adatai között megtaláljuk: a hónapban 7.502,7 milliárd forint volt a készpénz átlagállománya, ami 18,4 milliárd forintos növekedést jelent júliushoz képest.

A hó végi állományokat tekintve ennél is nagyobb a növekedés mértéke: július hónapban 7.482,4 milliárd forintot jegyzett az MNB, ami augusztus végére 29,5 milliárddal már 7.511,9 milliárd forintra nőtt.

A bővülés jelentősége akkor látszik igazán, ha a 2019. augusztusi adatokat tekintjük, akkor 6.283,78 milliárd forint volt a készpénzállomány nagysága. A készpénzállomány növekedése lényegében szinkronban áll az azt is magában foglaló monetáris bázis bővülésével.

A hitelintézetek egynapos betétjével és a hitelintézetek bankszámlabetétjeivel együtt ennek értéke idén augusztusban már – az átlagállományokat tekintve – 10.446 milliárd forint volt, nagyságrendileg nem számottevő, 35,5 milliárdos csökkenéssel július hónaphoz képest, ami nem töri meg a monetáris bázisban látható folyamatos emelkedési trendet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy miközben Magyarországon egyre népszerűbbek és terjednek az elektronikus fizetési megoldások – elegendő csak arra gondolni, hogy valamilyen készpénzmentes fizetési megoldást lényegében mindenütt biztosítani kell a kereskedőknek vagy a szolgáltatóknak, akik online pénztárgéppel rendelkeznek -, a koronavírus-járvány miatti válságkezelő intézkedések hazánkban is (és sok más országban is) soha nem látott pénzbőséget hoztak a gazdaságba, amit a készpénzforgalomnak is követnie kell (beleértve azt is, hogy az infláció miatt a készpénzes tranzakciók összege is növekszik).