Nem szeretne készpénzt látni a magyaroknál a Bankszövetség

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 3. - 13:02

A Magyar Bankszövetség szerint jelentős mértékben csökkenteni kell a forgalomban lévő készpénzállományt.

Csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt – reagált a Magyar Bankszövetség a Világgazdaság megkeresésére. Magyarországon 2012 óta közel megháromszorozódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége: 2652 milliárd forintról 7265,5 milliárdra nőtt.

A lakosságnál, illetve általában a gazdaságban forgó nagy mennyiségű készpénz az olyan jól ismert hátrányokon túl, amilyen a magas költségszint, a szürke- és feketegazdaság táplálása, valamint a tulajdonosok testi épségét is elérni képes biztonsági kockázatok, sajnos számos negatív környezeti hatással is jár a pénz előállításától az utaztatásán át a megsemmisítése okozta károsanyag-kibocsátásig” – húzta alá a témában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. 

Mint kiemelte, a bankszövetség már 2019 őszén kiadott egy Javaslatok a készpénzállomány csökkentésére című tanulmányt, amelyben többféle megoldást ajánlott a döntéshozók figyelmébe.

E javaslatok közé tartozott az 500 ezer forint feletti tranzakciókra bevezetendő készpénzhasználati limit, a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése, a díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése (vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése), a sárga csekk fizetése esetén az elektronikus fizetések előnyben részesítése, valamint az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelése.

A Magyar Bankszövetség nem kíván lemondani arról a sokrétű társadalmi haszonról, amit az jelenthet, ha a forgalomban lévő készpénz mennyisége erősen csökken” – tette hozzá a szervezet.