Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Négy évnyi munka után kész lett Magyarország földrengés-veszélyeztetettségi térképe

Cserhátsurány, 2014. január 20. Vakolatdarabok a megrongálódott a cserhátsurányi óvodában 2014. január 20-án. Földrengés volt január 19-én hajnalban a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében. Az elsõ rengés a Richter-féle skálán 4,4-es erejû volt, majd egy újabb, 3,4-es követte. A rengések következtében kisebb károk, repedések keletkeztek épületeken, személyi sérülés sehol sem történt. MTI Fotó: Komka Péter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Hazánk földrengés-aktivitása közepes, a nagy rengések pedig ritkák.

Magyarország földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeit mutatja be az a térkép, amelyet a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a GEOMEGA Kft-.vel közösen készített nagy mennyiségű geofizikai mérési adat, valamint műholdas földmegfigyelések felhasználásával.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tájékoztatása szerint négy évig tartó munka eredményeként készült el az a szeizmotektonikai térkép, amely országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.

A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 206 millió forintos támogatásával valósult meg.

Átlagosan 40-50 évente fordul elő nagyobb földrengés hazánkban

A közleményben kitértek arra, hogy Magyarország földrengés-aktivitása közepes, ami azonban nem jelenti azt, hogy valamennyi földrengés mérsékelt erősségű, csak azt, hogy a nagy rengések ritkák. A múltban több, komoly pusztítást okozó földrengés sújtotta az országot. A statisztikai vizsgálatok alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengés Magyarországon átlagosan 40-50 évente fordul elő.      

Egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járhat a kritikus infrastruktúrák sérülékenysége miatt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy a kutatók tisztán lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit.

A földrengések elleni védekezés leghatékonyabb módját a földrengésbiztos építkezés jelenti. Ehhez nyújt majd segítséget a térkép, amely mind a helyi szeizmikus kockázatelemzések, mind pedig az országos léptékű infrastrukturális stratégiai tervezések alapjául szolgálhat.

A 2019. január 1-jén indított és 2022. december 31-én zárult projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 206 358 710 forint támogatással, a Nemzeti Kiválósági Program pályázati program finanszírozásában valósult meg.

MTI