Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Kiderült, melyik kerületekben és városokban a legjobb élni

Fotó: Unsplash
not image

Takács Petra

2022. január 1. - 23:33

Az életminőség és ingatlanárak alakulása összefügg egymással, de akadnak „alulértékelt” települések.

Felmérés készült a 20 ezer főnél több lakost számláló magyar település körében, amelynek célja a városok osztályozása volt életminőség szempontjából. A 2021-es rangsort az Otthon Centrum állította össze, a tavalyi évhez képest viszont nem tartalmaz nagy meglepetéseket.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Az élhetőségi listát az Budapest I. és V. kerülete vezeti 83 és 81 százalékos értékkel. Három pesti (VI., VII., IX.) és budai (II., XI., XII.) kerület is helyet kapott a top tízben, a vidéki települések közül pedig Eger és Veszprém bizonyult a legkellemesebb városnak – számolt be a Portfolio.

Bár az összesített lista élén nem sikerült helyet szereznie, vidéki viszonylatban előkelő helyen végzett Székesfehérvár és Pécs, alig maradt le Szeged és Győr, őket követte Debrecen és Miskolc, végül Érd zárkózott fel hozzájuk kissé lemaradva.

A budapesti rangsor végén a külső kerületek végeztek (XVII., XVIII., XXI., XXIII.), amelynek oka a munkahelytől és a vizsgált szolgáltatásoktól való távolságban keresendő. Az elemzés a fővárosi agglomerációt is vizsgálta, ami alapján Gödöllő és Szentendre bizonyult a legkellemesebb településnek Budapest közelében.

Mennyit tesznek félre a magyarok a havi fizetésükből?

Az életminőség és ingatlanárak alakulása kapcsolatban áll egymással, hiszen a vásárlók szívesebben fizetnek többet egy olyan otthonért, ami kellemesebb életvitelt biztosít számukra.

Ez az összefüggés főleg a főváros belső kerületeit vizsgálva érhető tetten, a megyei jogú városok esetében viszont az árak nem tükrözik az elérhető szolgáltatások szintjét. Ez annak a jele, hogy a vevők számára olyan szempontok is közrejátszanak, mint a közbiztonság, vagy a szabadidő eltöltésének lehetősége.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.