Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Hivatalosan is megkezdte kereskedelmi működését Bulgária és Görögország gázvezetéke

Fotó: A görög és a bolgár fölgázhálózatot összekötő interkonnektor egy részlete a létesítmény avatóünnepségén az észak-görögországi Komotiniben 2022. július 8-án. Az összekapcsolás lehetővé teszi, hogy a görögországi Alexandrúpoli kikötővárosba hajón érkező cseppfolyósított földgázt a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó BRUA csővezetéken keresztül más európai országokba is eljuttassák. MTI/EPA/ANA-MPA/ACHILLEAS CHIRAS
not image

Koós Alexandra

2022. október 2. - 08:43

Az építési munkálatok még az ukrajnai háború előtt kezdődtek, majd júliusban fejeződtek be, ám néhány kulcsfontosságú feladatot egy időre el kellett halasztani.

A hírek szerint a mai nap folyamán megkezdte kereskedelmi működését az a 185 km hosszú vezeték, amely az északkelet-görögországi Komotini városából a közép-bulgáriai Sztara Zagorába szállít földgázt.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

A tervek szerint kezdetben hárommilliárd köbméter gázt szállítanak, amely a jövőben ötmilliárd köbméterre is emelkedhet, majd Teodora Georgieva, a projekt bolgár vezetője elmondta, hogy a vezeték más délkelet-európai országok ellátását is segíthetné.

A gázvezeték építése még az ukrajnai háború előtt elkezdődött, majd júliusban készült el, néhány kulcsfontosságú lépést azonban időközben el kellett halasztani, ezért nem indulhatott meg hamarabb a vezeték használatba vétele – írta a Sky News.

Bulgária orosz gázellátása április végén szűnt meg az orosz-ukrán háború miatti feszültségek közepette, ugyanis Szófia elutasította a Gazprom követelését, hogy a gázszámlákat rubelben fizessék ki, az új vezeték megnyitása pedig az Oroszországtól való függőség csökkentésének egyik fő lépése.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.