Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Októberben még drágább lesz a kenyér a liszt árának emelkedése miatt

Fotó: Kenyér a Félegyházi Pékség Kft. kiskunfélegyházi üzemében a cég versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásának napján, 2020. szeptember 7-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 23. - 05:44

Emellett az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek növekedése is csak ront a helyzeten, véget nem érő drágulást eredményezve.

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban, amelyet az egy évvel korábbi adatokkal vetettek össze, így nyilvánvalóvá vált, hogy a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Azonban még így is a kenyér viszi a prímet, mivel az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal nőtt az ára 2021-hez képest, a drágulási rangsorban pedig Litvánia került a második helyre, ám ott fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, miszerint a kenyér csak még drágább lesz, ugyanis a lisztár-növekedés továbbra sem állt meg, a malomipari vállalatok pedig októberben újabb emelésre készülnek.

A liszt ára mostanra a háromszorosára emelkedett, emellett az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is jelentősen megnőttek, ezek a hatások pedig csak még tovább rontják a helyzetet, egyfajta ördögi kört eredményezve.

A 24.hu szerint Septe József hozzátette, miszerint a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban, és még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.