Dollár
429,03 Ft
Euró
421,25 Ft
Font
478,26 Ft
Bitcoin
19,436 $

Októberben még drágább lesz a kenyér a liszt árának emelkedése miatt

Fotó: Kenyér a Félegyházi Pékség Kft. kiskunfélegyházi üzemében a cég versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásának napján, 2020. szeptember 7-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 23. - 05:44

Emellett az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek növekedése is csak ront a helyzeten, véget nem érő drágulást eredményezve.

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban, amelyet az egy évvel korábbi adatokkal vetettek össze, így nyilvánvalóvá vált, hogy a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Azonban még így is a kenyér viszi a prímet, mivel az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal nőtt az ára 2021-hez képest, a drágulási rangsorban pedig Litvánia került a második helyre, ám ott fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, miszerint a kenyér csak még drágább lesz, ugyanis a lisztár-növekedés továbbra sem állt meg, a malomipari vállalatok pedig októberben újabb emelésre készülnek.

A liszt ára mostanra a háromszorosára emelkedett, emellett az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is jelentősen megnőttek, ezek a hatások pedig csak még tovább rontják a helyzetet, egyfajta ördögi kört eredményezve.

A 24.hu szerint Septe József hozzátette, miszerint a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban, és még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.