Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kémkedés miatt ítéltek nyolc év börtönre egy kínai mérnököt az Egyesült Államokban

Fotó: illusztráció | unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

A férfi az Egyesült Államokban dolgozó mérnökökről és tudósokról gyűjtött információkat.

Ji Chaoqun 2013-ban utazott az Egyesült Államokba, hogy az Illinois Institute of Technology villamosmérnöki karán folytassa tanulmányait, majd később az amerikai hadsereg tartalékosai közé is besorozták.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A 31 éves férfit 2018-ban tartóztatták le, tavaly szeptemberben pedig 8 évre ítélték, amiért a kínai állambiztonsági minisztérium ügynökeként tevékenykedett, és amiért hamis nyilatkozatot adott az amerikai hadseregnek – számolt be róla a CNN.

Beépített ügynök buktatta le a kémet

Mint kiderült, Jinek az volt a feladata, hogy egy hírszerző tisztnek adatokat szolgáltasson olyan személyekről, akiket rábírhatnak a kémkedésre. A személyek között voltak olyan kínai állampolgárok, akik mérnökként és tudósként dolgoztak az Egyesült Államokban, és akik közül néhányan amerikai védelmi vállalkozóknak dolgoztak.

Ji feladatai között az is szerepelt, hogy hozzáférést szerezzen az amerikai vállalatok által kifejlesztett fejlett űrkutatási és műholdas technológiákhoz – áll az Igazságügyi Minisztérium közleményében.

A férfi 2016-ban, egy évvel a diploma megszerzése után jelentkezett az amerikai hadsereg tartalékosai közé, és azt állította, hogy az azt megelőző hét évben nem állt kapcsolatban egyetlen külföldi kormánnyal sem.

Ji-t végül egy beépített ügynök buktatta le, aki kínai kémnek adta ki magát, és akinek Ji ígéretet tett, hogy amerikai repülőgép-hordozókról készít felvételeket, az állampolgárság megszerzése után pedig a CIA-nál, az FBI-nál, vagy a NASA-nál fog állást keresni.