Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Kemenesi: „Igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő”

Fotó: photovs / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 26. - 16:49

A szakember szerint ne rettegjünk a buszon, a jelenlegi adatok alapján ugyanis jól körülhatárolható közösségeket érint a betegség.

A pécsi Szentágothai János Kutatóközpont virológus munkatársa, Kemenesi Gábor a majomhimlőről osztott meg friss bejegyzést Facebook oldalán, amelyben aggodalmát fejezte ki az esetszámok növekedése miatt. Elmondása szerint ez sosem jelent jót, a betegség pedig látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát.

Jelenleg 227 megerősített esetről van információ 19 országban, de mivel a terjedési láncolat elemeit még csak részben sikerült felderíteni, sok ismeretlen beteg lehet még szerte a világon.

„A feltáratlan kapcsolatok az ismert megbetegedések között további eseteket jelentenek. Minél több ismert eset van, annál több ismeretlenre számítunk, amíg ezek kapcsolódása nem feltárt”

– írta a bejegyzésben.

Kemenesi hozzátette, a szakemberek nem számítanak a vírus alapvető tulajdonságainak megváltozására, de a majomhimlő az emberről-emberre terjedés során adaptálódhat, vagy átterjedhet az európai állatvilágra.

„Ne keressük mindenáron a majomhimlő tüneteit magunkon és ne rettegjünk a buszon. Egyelőre a terjedés több szuperterjesztési eseménye is melegrendezvényekhez volt köthető, és nem a koronavírushoz hasonló véletlenszerű/széleskörű közösségi terjedésről van szó.”

A virológus szerint a legtöbb nyugati ország most kifejezetten a meleg közösségek tudatosságát igyekszik növelni amellett, hogy tájékoztatja az egészségügyi ellátóhelyeket. A betegség az eddigi információk alapján közeli kontaktussal terjed, és a célzott kommunikáció fontosságát növeli, hogy betegség akár egészen enyhe tünetekkel, láz nélkül és kevés kiütéssel is jelentkezhet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.