Kemenesi Gábor: már nyáron ideérhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma

MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. július 14. - 18:57

A virológus szakember Facebook-bejegyzésében figyelmeztetett, egyre valószínűbb, hogy lesz negyedik járványhullám, ami akár már nyár végére megérkezhet.

Kemenesi Gábor úgy gondolja, a következő hullám akár már nyáron ideérhet, az ősz pedig rásegíthet majd, az esetszámok növekedni fognak, több lesz a fiatal és a nem oltott új fertőzött, idővel pedig a halálozások száma is megnő majd.

A virológus hozzátette, azzal készíthetjük fel legjobban magunkat a következő hullámra, ha a lehető legtöbben beoltatják magukat; akiknek kell, azok megkapják az emlékeztető oltást; és ha a hatóságok időben meghozzák a megfelelő járványvédelmi intézkedéseket. Az pedig, hogy a negyedik hullám során szükség lesz-e kijárási korlátozásra, rajtunk múlik.

Kemenesi közölte, az oltottakat, akiknél tapasztalható immunválasz, védettek maradnak a súlyos fertőzéssel szemben, és egyelőre úgy tűnik, hogy a gyerekeknél enyhébb a kórlefolyás, azonban a krónikus megbetegedéssel élő fiatalok továbbra is veszélyeztetett csoportnak számítanak.

“Az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása” – fogalmazott a szakember.

A virológus felhívta a figyelmet arra is, hogy azok az országok, ahol alacsony az átoltottság, a járvány gócpontjaivá válhatnak, ahol újabb variánsok alakulhatnak majd ki.