Dollár
431,80 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
19,505 $

Fegyvereket és zsoldosokat küld az ukrajnai szakadároknak Oroszország?

Fotó: Flickr/OSCE Special Monitoring Mission
not image

Nagy Noel

2022. január 24. - 08:08

Egyelőre még mindig csak találgatni lehet, hogy mi lehet Oroszország terve Ukrajnával és mi magyarázza ezt a jelentős katonai csoportosulást.

Mint ismeretes, Oroszország mintegy 127 ezer katonát, velük együtt pedig fegyvereket, járműveket, tankokat, helikoptereket, rakétákat és védelmi rendszereket vitt Ukrajna keleti határába.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A nyugati hatalmak egyelőre diplomáciai úton próbálják elérni, hogy ezek a seregek ne is lépjék át az ukrán határt, hogy ne induljon meg az invázió. Oroszország követelései a NATO felé azonban irreálisak a szövetség tekintetében, így nehéz lesz megállapodásra jutni.

Moszkva ugyanis egyszerre szeretné elérni, hogy Ukrajna és Grúzia soha ne legyen a NATO tagja, valamint azt, hogy álljanak vissza az 1997-es állapotok, magyarán a szervezet vonja ki a volt szovjet blokk országaiból a hadseregeit.

Az orosz invázió veszélye mellett ráadásul ott vannak a donyecki és luhanszki szakadárok is, akik azóta is gyakori harcokat vívnak az ukrán kormányerőkkel. A szakadárok kapcsán pedig folyamatos a gyanú, hogy Oroszország finanszírozza akcióikat.

Az ukrán katonai hírszerzés pedig újabb bizonyítékot találhatott erre, ugyanis állításuk szerint Oroszországon folyamatosan zsoldosokat bérel fel Kelet-Ukrajnában és intenzív kiképzésben részesíti őket a szakadárok által uralt területeken.

A közleményükből kiderült az is, hogy üzemanyagot, több tankot, valamint nehézfegyvereket is vihettek a szakadároknak – írja a Reuters. Ez pedig egyértelműen jelzi, hogy szintet léphet a szakadárok harci erőssége is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.