Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Kelet-ukrajnai lázadók csatlakozását várja az orosz hadseregbe Moszkva

Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvõ Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. A téli ünnepek idejére életbe léptetett tûzszünet ellenére folytatódnak a harcok az ukrán kormányerõk és az oroszbarát szakadár lázadók között a Donyec-medencében, a kijevi hadmûveleti parancsnokság szerint az utóbbi egy nap három ukrán katona elesett, négy pedig megsebesült. (MTI/EPA/Markijan Liszejko)
not image

Nagy Noel

2022. január 31. - 05:04

Már legalább 500 ezer embernek biztosítottak orosz útlevelet a szakadárok kezében lévő keleti megyékben.

Viktor Vodolackij orosz képviselő pedig kijelentette, hogy a szakadárok kezében lévő területek minden lakosát arra bíztatja, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereghez – számolt be róla az AP hírügynökség.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Ezzel pedig realizálódhat sokak félelme, hogy Oroszország megkezdi a szakadár területek integrációját ezzel a lépéssel. Vodolackij szerint a keleti megyékben élők rettegnek attól, hogy bántalmazni fogják őket az ukrán katonák, ezért mindenkit üdvözölnek az orosz hadseregben.

A törvényhozó jelezte, hogy csak egy orosz útlevél szükséges és a rosztovi katonai komisszár regisztrálni fogja őket a hadsereg hivatalos tagjaként. Volodackij elmondta, hogy elsősorban Oroszországban teljesíthetnek katonai szolgálatot, de ezzel megvan az esélye, hogy esetleges inváziós seregbe is besorozzák őket.

Oroszország mintegy 127 ezer katonát sorakoztatott fel az ukrán határon a legutóbbi számítások szerint, teljes háború felkészültséggel. Sokan tartanak attól Nyugaton és Ukrajnában is, hogy ez az invázió első jele lehet.

A Kreml folyamatosan tagadja, hogy inváziót készítenének elő, viszont biztonsági aggodalmaik vannak a NATO-val kapcsolatban. Korábban azt követelték, hogy a katonai szövetség húzódjon vissza az 1997-es határokhoz, így vonuljon ki az összes volt szovjet blokkbeli országból.