Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Mérgező ammónia-gázt engedhettek a levegőbe az orosz szakadárok Ukrajnában?

Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvõ Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. A téli ünnepek idejére életbe léptetett tûzszünet ellenére folytatódnak a harcok az ukrán kormányerõk és az oroszbarát szakadár lázadók között a Donyec-medencében, a kijevi hadmûveleti parancsnokság szerint az utóbbi egy nap három ukrán katona elesett, négy pedig megsebesült. (MTI/EPA/Markijan Liszejko)
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 08:26

Ukrajna gyakorlatilag bármelyik pillanatban a következő háború helyszínéül szolgálhat, a feszültség egyre fokozottabb az országon belül és a határoknál is egyaránt.

Az ukrán katonai-hírszerzés a hivatalos Facebook-oldalán viszont az eddigi legkomolyabb vádakkal illette az oroszbarát szakadárokat Kelet-Ukrajnában, felmerült ugyanis a vegyi fegyver használata – derül ki a Kyiv Independent beszámolójából.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A hírszerzés állítása szerint ugyanis az oroszbarát szakadárok a Donyeck megyében található Horlivka városában mérgező ammónia-gázt engedtek a levegőbe még január 14-én. A szolgálat szerint elképzelhető, hogy ez már annak a tervnek a része, hogy Oroszország ürügyet képezzen magának az invázióra.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a vegyi anyagot tartalmazó konténerek hogyan kerültek Kelet-Ukrajna területére, mindössze annyit lehet tudni, hogy ezekből kezdett el a gáz szivárogni, feltehetően emberi tevékenység hatására.

A titkosszolgálat arra is figyelmeztet, hogy az ilyen jellegű gázszivárgások nem csak az emberi szervezetre, de a környezetre is veszélyesek, ezért ez komoly fenyegetést jelent az ország keleti részére.

Szergej Sojgu védelmi miniszter korábban éppen az amerikaiakat vádolta meg azzal, hogy a zsoldosaikon keresztül vegyi fegyvereket terveznek használni a Donyeck-medencében, viszont ezt később nem tudta megerősíteni.

Az ukrán hírszerzés szerint azonban a mérgező gázok levegőbe engedése megtörtént, így a hadseregben attól tartanak, hogy ez lesz az egyik ürügygyártó orosz tevékenység, ami az invázió előzményeként szolgálhat.

Január 14-én egyébként az ukrán hírszerzés arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország a Moldovától elszakadt Transznyisztria területén is provokációkat terveznek, hogy később legyen mire hivatkozniuk a katonai akciók során.

Ez olyan tekintetben új információ, hogy eddig csak Ukrajna inváziója merült fel veszélyként, Moldováról nem volt szó. Európa legszegényebb országa így is számos problémával küzd, egy oroszok által indított katonai akció gyorsan térdre kényszerítené az országot.