Elérte a 20 milliót a Kelet-Európában regisztrált koronavírusos megbetegedések száma

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez
not image

Borbély Fanni

2021. október 24. - 22:54

A Kelet-Európában eddig regisztrált koronavírus-fertőzések száma vasárnap meghaladta a 20 milliót a Reuters összesítése szerint, mivel a régió a világjárvány kezdete óta a legsúlyosabb hullámokkal küzd, és az oltási erőfeszítések elmaradnak a régió országaiban.

A régió országaiban a legalacsonyabb az oltási arány Európában, a lakosság kevesebb mint fele kapott egyetlen oltást sem. Magyarország vezeti a régió oltási arányát, ugyanis a lakosság 62 százaléka kapott legalább egy oltást, míg Ukrajnában a lakosság mindössze 19 százaléka kapta meg az első adagot.

Az új fertőzések száma a régióban folyamatosan emelkedik, és jelenleg átlagosan naponta több mint 83 700 új esetet jelent, ami a legmagasabb szint tavaly november óta – derült ki a Reuters péntekig terjedő adataiból. Bár a világ népességének mindössze 4 százaléka él itt, Kelet-Európa a világszerte bejelentett új esetek nagyjából 20 százalékát adja.

A Reuters elemzése szerint a világ öt legtöbb halálesetet jelentő országa közül három – Oroszország, Ukrajna és Románia – Kelet-Európában található. A korlátozások feloldását követően a tél beköszöntével egyre több társasági összejövetelt tartanak zárt térben, ami Európa számos országában a fertőzések számának növekedéséhez vezet – mondta csütörtökön Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi igazgatója.

Ahogy a fertőzések hulláma erősödik, Kelet-Európában sokan dac és megbánás között ingadoznak, amiért nem oltatták be magukat. Több százan tüntettek Szófiában és más városokban a csütörtökön életbe lépett kötelező igazolások ellen, amelyek számos beltéri közterületre való belépést korlátoznak.

Az Európai Bizottság Eurobarométer nevű felmérése kimutatta, hogy az Európai Unió keleti országaiban minden harmadik emberből legalább egy nem bízik az egészségügyi rendszerben, míg a blokk átlaga 18 százalék.

A Reuters elemzése szerint a Kelet-Európában bejelentett új megbetegedések több mint 40 százaléka Oroszországban történt, ahol ötpercenként 120 embernél mutattak ki pozitív eredményt. Az ország egészségügyi rendszere nagy feszültség alatt működik – mondta szerdán Mihail Murasko egészségügyi miniszter. Az ország pénteken már a negyedik egymást követő napon jelentett rekordot a fertőzés halálos áldozatainak számában.

Oroszország eddig a lakosság mintegy 36 százalékát oltotta be legalább a vakcina első adagjával. Moszkva, az ország legnépesebb városa és fővárosa a jövő héten a betegség terjedésének megfékezése érdekében minden üzletet bezár, kivéve az alapvető fontosságú üzleteket, például a szupermarketeket és a gyógyszertárakat.

Szlovákia október 19-én 3480 új megbetegedést jelentett, ami március óta a legmagasabb napi adat – derült ki az egészségügyi minisztérium szerdai adataiból. Az országban az egyik legalacsonyabb az oltottsági arány az EU-ban, az 5,5 milliós országban a felnőtt lakosság alig több mint fele van teljesen beoltva. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a fertőzések száma gyorsabban emelkedett, mint néhány szomszédos országban.

Romániában a kórházak zsúfolásig vannak terhelve, a sürgősségi ágyak országszerte teljesen foglaltak; a hullaházak is teljes kapacitással működnek. Az ország kedden rekordszámú napi vírusos halálesetet és fertőzést jelentett – a vírus ebben a hónapban átlagosan minden ötödik percben megölt egy embert egy olyan országban, ahol alacsony az oltási arány.

Ukrajna pénteken már a második egymást követő napon regisztrált napi rekordot az új koronavírus-fertőzések és a kapcsolódó halálesetek számában. Meghosszabbította a rendkívüli állapotot is, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy év végéig korlátozásokkal fékezzék meg az új fertőzéseket.