Újjászületik a kelenföldi csomópont

Fotó: Unsplash/Kozma Dénes. A kép illusztráció
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 25. - 18:07

Teljesen megújul a Kelenföldi Pályaudvar környéke, mely Fürjes Balázs államtitkár szerint mind az autósok, mind a tömegközlekedők számára pozitív változásokat hoz.

Aláírták a szerződést az új kelenföldi buszterminál és a hozzá tartozó, legalább 1500 férőhelyes P+R parkoló tervezéséről – közölte Facebook bejegyzésben Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Világgazdaság szerint.

A közbeszerzés győztese a Közti Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. konzorciuma lett. A VG összefoglalój szerint a beruházás keretében alapjaiban megváltozik a kelenföldi csomópont, ahol az 1-es, a 19-es és a 49-es villamos, valamint a 4-es metró végállomása is található, illetve ahonnan összesen 54 buszjárat indul a budapesti kerületekbe és a fővárosi agglomerációba. 

A tervek szerint új buszvégállomás jön létre, így közös helyről, a vasútállomás őrmezei oldaláról indulhatnak majd a BKK és a Volánbusz járatai egyaránt. A buszvégállomáson közös terminált hoznak létre mosdóval és egyéb, jelenleg hiányzó szolgáltatásokkal. Ennek hatására felszabadul az Etele téren egy nagy terület, melyen akár zöldfejlesztéseket is végre lehet hajtani. 

Ugyancsak az őrmezei oldalon egy többszintes, legalább 1500 férőhellyel rendelkező P+R parkolóház is épül, valamint kerékpártárolókat, taxidrosztokat és K+R parkolókat is létrehoznak a tervek szerint.

Fürjes Balázs úgy véli, a beruházás egy valódi dugócsökkentő fejlesztés, amely mind az agglomerációban élőket és a budapestieket, mind az autósokat és a tömegközlekedőket is egyaránt szolgálja.