Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Kék-zöld algák kolóniája működtetett fél évig egy számítógépet

Fotó: nicgorski.pl / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 15. - 23:56

A kísérlet során nem fordult elő áramkimaradás, és további kutatás szükséges, a technológia alkalmas lehet a jövőben olyan területeken, ahol kis mennyiségű energia szükséges, például a mobiltelefonok töltése terén.

Hat hónapig működött zavartalanul az a számítógép, amelynek energiaellátását egy kék-zöld alga kolónia biztosította. A Cambridge-i Egyetem munkatársa, Christopher Howe kollégáival létrehozott egy alumíniumból és átlátszó műanyagból készült kis tartályt, a belsejében pedig a Synechocystis sp. PCC 6803 nevű cianobaktériumok kolóniáját ültették – közismertebb nevén kék-zöld algákat -, amelyek napfény hatására oxigént termelnek.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az eszközt a csapat egyik tagjának ablakpárkányán helyezték el, és hat hónapon keresztül biztosított folyamatos áramot anódján és katódján keresztül, ezzel működtetve egy Arm mikroprocesszort – olvasható a New Scientist cikkében.

A számítógép 45 perces ciklusokban futott, amelyek során egymást követő egész számok összegét számolta ki, hogy szimulálja a számítási terhelést – ami 0,3 mikrowatt energiát igényelt -, és 15 perceket töltött készenléti állapotban, ami 0,24 mikrowattot igényelt. A kimenő áramot maga a számítógép mérte, az adatokat pedig felhőben tárolták, hogy a kutatók elemezhessék őket.

A kísérlet fél éve alatt nem fordult elő áramkimaradás, és bár hat hónappal ezelőtt véget ért, a cianobaktériumok továbbra is termelik az áramot.

Howe szerint erre két lehetséges magyarázat van; vagy maguk a cianobaktériumok termelnek elektronokat, amelyek áramot állítanak elő, vagy olyan körülményeket teremtenek, amelyek hatására a tartályban lévő alumínium anód korrodálódik az elektronokat termelő kémiai reakció során. Mivel a kísérlet az anód jelentős leépülése nélkül zajlott le, a kutatók szerint az első magyarázat a valószínűbb.

Bár a technológia további kutatást igényel, az alacsony és közepes jövedelmű országok számára hasznos lehet a kis energiaigényű alkalmazások terén, például környezeti érzékelők vagy mobiltelefonok töltése során.

Bár a cianobaktériumok fotoszintézis során hozzák létre táplálékukat, a kutatók szerint az eszköz akár sötétben is folytathatja az energiatermelést, valószínűsíthető ugyanis, hogy az algák ekkor dolgozzák fel a felesleges táplálékot.

További kísérletek folynak annak érdekében, hogy hasonló burkolatokat állítsanak elő üres műanyagpalackokból, és már olyan algafajokat is felfedeztek, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető az eljárás. A kutatók szerint az olcsó előállítás miatt az eszköz akár öt éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.