Kegyetlen tömeggyilkosság titka rejlik az 1500 éves nyomokban

Fotó: Pixabay

Bense Róbert

2022. január 17. - 19:00

Vajon meg tudják oldani a régészek az 1500 éves gyilkossági rejtélyt? Az elmúlt években félelmetes nyomokra derült fény a svédországi Öland szigetén.

Titokzatos körgyűrű, hátrahagyott kincsek, temetetlen holtak – nem egy horrorfilm kulcsszavai ezek, hanem egy régészeti lelőhely, nevezetesen Sandby Borg egyre sokasodó rejtélyeinek sora. A sötét történet körvonalai valódi mészárlást sejtetnek.

A szakemberek számos ékszerekkel és más értékes tárgyakkal teli, ép gödröt fedeztek fel Sandby Borgban. Azonban ami 2010-ben, a kezdetekkor még mesés felfedezésnek számított, hamar megoldatlan tömeggyilkossági ügybe csapott át: a következő néhány évben 26 holttestet tártak fel a szélfútta, tengerparti helyszínen.

A testek elhelyezkedése és a bizonyítékok mind egy hátborzongató következtetésre utaltak: az ötödik század végén egy tragikus napon tömeggyilkosság történt Sandby Borgban. A régészcsapat a nyomokat rekonstruálva igyekszik összerakni, mi történt itt több mint 1500 évvel ezelőtt.    

Sandby Borg csupán egy a tucatnyi vaskori, kora középkori gyűrűs erődítmény közül, amelyek Ölandon találhatók. Alig nagyobb, mint egy hektár, ovális falainak maradványai pedig a mai napig felfedezhetők. A helyi harcosok zsoldosként dolgoztak, úgy tűnik, hogy a Római Birodalom alkalmazta őket. Volt mit védeniük, az ásatások során rengeteg kincset találtak, amit a leszámolás során nem vittek el.

Fotó: Pixabay

Annak ellenére, hogy a település 53 lakóházából eddig csupán hármat tártak fel teljesen, ezekben az épületekben és az utcákon 26 személy maradványait találták meg, amelyek mindegyike kegyetlen erőszakra utaló jeleket viselt. Az áldozatok közös vonása, hogy váratlanul érte őket a támadás, és nem biztosítottak számukra méltó temetési szertartást – számolt be róla a National Geographic

Nincs bizonyíték arra, hogy a rajtaütés katonai jellegű volt. Mint ahogy arra a kérdésre sincs válasz, hogy miért nem vitték el a kincseket a támadók, holott a fosztogatások gyakoriak voltak Európa ezen részén is. Clara Alfsdotter, a svédországi Kalmarban található Linnaeus Egyetem munkatársa a vizsgálatok alapján egyfajta bosszút sejt a szörnyű tett mögött, amit akár egy szomszédos településsel folytatott viszály is kiválthatott.

Sandby Borg érintetlensége hatalmas felfedezés volt régészek számára, mivel tökéletesen megőrzött pillanatképet nyújtott a vaskori erőszak egyik vérfagyasztó pillanatáról, ugyanakkor átkozott napként vonulhatott be Öland egykori lakóinak emlékezetébe, melyről még ma is terjednek mendemondák a helyiek között.