Kedden tudjuk meg, hogy biztonságos-e a Janssen-vakcina

Uniondale, 2021. március 31. A Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcinája egy mobil oltóegységben New York állambeli Uniondale-ben 2021. március 31-én. MTI/AP/Mary Altaffer
not image

Nagy Noel

2021.április.16 - 17:35

Vizsgálat indult az amerikai Johnson & Johnson amerikai gyógyszervállalathoz tartozó Janssen által fejlesztett koronavírus-vakcina kapcsán, miután több esetben vérrögképződésről számoltak be.

Az Egyesült Államokban fel is függesztették a Janssen beadását, miután hat nő esetében vérrögképződésről számoltak be, közülük pedig egy ember életét vesztette. Statisztikailag ez is ritka azonban, ugyanis ez a hat eset összesen 7 millió oltás beadása után jött össze.

Az amerikai és európai szabályozóhatások azonban vizsgálatot indítottak az esetek kapcsán, hogy megállapítsák a potenciális ok-okozati összefüggést vagy éppen annak hiányát. Az első Janssen dózisokat az elmúlt hetekben kezdték szállítani Európába, így fontos még most lezárni ezt a témát.

Mint az AFP hírügynökség a hivatalos Twitter-fiókján beszámolt róla, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) most bejelentette, hogy a keddi nap folyamán hozzák nyilvánosságra a vizsgálat eredményét, hogy a Janssen-vackina biztonságos-e, így ajánlják-e vele az oltakozást.

A Janssen az első egydózisos koronavírus-vakcina, amelyet jóváhagytak a hatóságok és ugyanolyan vírusvektor technológiát alkalmaz, mint a Szputnyik V és az AstraZeneca. A technika lényege, hogy a vírus tüskefehérjéjét egy ártalmatlan adenovíruson keresztül a szervezetbe juttatják, amelyet az immunrendszer felismer és antitestet kezd el termelni.

Már szakértők azt is elkezdték vizsgálni, hogy vajon magukkal a vakcinákkal vagy a vírusvektor technológiával van-e gond, ugyanis az AstraZeneca esetében is hasonló mellékhatás mentén alakult ki a nagyobb riadtság, melynek hatására fel is függesztették pár hétre több országban az alkalmazását.

Az orosz Szputnyik V, a kínai Sinopharm és az mRNS alapú Pfizer és Moderna esetében nem lehet tudni arról, hogy az oltásukat követően bárkinél is kialakultak volna vérrögképződési problémák. A magyar hatóságok álláspontja ebben a kérdésben egyezett több szakértőével, miszerint a vakcina előnyei bővebbek, mint annak kockázatai.