Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Egyik legfőbb szövetségesével szúrt ki drasztikusan Oroszország, nem esnek azonban kétségbe

A Kreml sajtószolgálata által közreadott képen lham Alijev azeri (k), Ebrahim Raíszi iráni (j), Szerdar Berdimuhamedov türkmén (j2), Vlagyimir Putyin orosz (b) és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök részt vesz a Kaszpi-tenger menti országok vezetõinek csúcstalálkozóján Ashabádban 2022. június 29-én. MTI/AP/Kreml
not image

Nagy Noel

2022. július 13. - 10:45

Oroszország nagyon megsértődött azon, hogy az egyik legfőbb szövetségesük továbbra is olajat akar szállítani az európai piacra.

Ez a szövetséges pedig nem más, mint Kazahsztán, amely évek óta látja el jelentős mennyiségben olajjal az európai piacokat a Kaszpi-vezetéken keresztül, amely Oroszország egyik fő Fekete-tengeri kikötőjéhez, Novorosszijkhoz vezet.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Kazahsztán számára is nagyon fontos ez a vezeték, mivel a kazah olaj 80 százaléka ezen a vezetéken keresztül megy Európa felé, míg az öreg kontinens számára is lényeges, mert a kazahok alternatívaként jelennek meg az orosz olaj embargójával.

Július 6-án a Kaszpi-vezeték Konzorcium – amelynek tagjai között olyan olajvállalatok is szerepelnek, mint az amerikai Chevron és ExxonMobil – közölte, hogy az orosz hatóságok vizsgálatokat rendeltek el a konzorciumhoz tartozó orosz vállalatok létesítményeibe.

Az orosz hatóságok eredetileg november 30-ig adtak határidőt a konzorciumnak, hogy javítsák a potenciális olajszivárgásokkal kapcsolatos védelmi rendszerüket. A regionális szabályozóhatóságok azonban a semmiből döntöttek: egy helyi bíróság döntése alapján bezárják a novorosszijszki terminált.

Nem kell szakpolitikusnak lenni, hogy lássuk, ez természetesen nem az oroszok környezetvédelmi aggodalmairól szól, hanem arról, hogy Európát „büntessék” azzal, hogy a kazah olaj eljutását megakadályozzák a kontinensre, mert megsértődtek azon, hogy miután megtámadtak egy szuverén országot, ezért szankcionálják őket.

A folyamat közben azonban jelentősen kiszúrtak az egyik legfőbb szövetségesükkel, Kazahsztánnal, bár véletlen ez sem lehet: Kasszim-Zsomart Tokajev kazah elnök nem állt ki Putyin háborúja mellett, kazah katonákat sem küldött és jelezte, támogatja Ukrajna területi integritásának védelmét.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Egy nappal a terminál bezárását követően pedig Tokajev jelezte, hogy nem esnek kétségbe, hanem megpróbálják diverzifikálni az ország olajellátási útjait – írja a Szabad Európa Rádió. Jelezte, mindenképpen eljuttatják a globális piacra a kazah olajat.

Tokajev elrendelte azt is, hogy a kazah hatóságok vizsgálják meg a lehetőségét egy olyan olajvezeték kiépítésének, amely a Kaszpi-tenger alatt fut, hogy ezzel az oroszokat megkerülve el tudják juttatni az európai piacokra a kazah olajat.

Mivel a Kaszpi-vezeték a globális olajellátás 1 százalékát adja, ezért a hosszan tartó lezárása további nyomást helyez az egyébként is nagy nyomás alatt lévő piacokra. Ennek persze az oroszok örülnek, mert ez növeli az árakat, így nekik is nagyobb bevételük lesz.

Kazahsztán és Oroszország régóta jelentős kereskedelmi partnernek és politikai szövetségesek, azonban a háború kitörése óta viharos lett a viszony. Tokajev például a Szentpétervári Gazdasági Fórumon Putyin társaságában tagadta meg a Donyecki és Luhanszki bábállamok függetlenségének elismerését.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.