Elképesztő összegű katonai támogatást ígér Ukrajnának az Egyesült Királyság

Fotó: A brit hadsereg Észtország felé tartó páncélozott katonai járművei áthaladnak a lettországi Liepupéban 2022. február 25-én. A NATO további harci járműveket helyez át a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre. MTI/EPA/Valda Kalnina
not image

Hujber Dávid

2022. május 8. - 06:16

Újabb hatalmas összeggel tervezi támogatni Ukrajnát az Egyesült Királyság, mellyel még inkább erőre kaphatnak az Oroszországgal szemben vívott harcukban.

Megállás nélkül érkeznek a támogatások Ukrajna részére, de az ország elnöke újabb és újabb fegyvereket kér, mert szerinte csak így van esélyük arra, hogy tartani tudják magukat az oroszokkal szemben.

Ennek megfelelően az USA például heti szinten hagy jóvá nagyobb fegyvercsomagokat, de az Egyesült Királyság is kiveszi ebből a részét. A Reuters beszámolója szerint a britek ígéretet tettek arra, hogy további 1,3 milliárd font (1,6 milliárd dollár) értékű katonai támogatást és segélyt nyújtanak Ukrajnának.

A hír egy nappal azelőtt érkezett, hogy a G7 vezetői a tervek szerint videóhíváson keresztül fognak értekezni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, miközben ezzel párhuzamosan Oroszországgal katonai parádét tart a „Győzelem Napjának” megünneplése okán – írja a The Guardian.

A britek ezzel a támogatással csaknem megduplázzák az Ukrajnának szánt kiadásaikat, akik minden erejükkel azon vannak, hogy megpróbálják visszaverni az orosz hadsereg támadásait. Ez több fronton is sikerült, számos alkalommal voltak kénytelenek visszavonulni az orosz erők, és mindkét oldalt hatalmasak a veszteségek.

A Boris Johson vezette brit kormány korábban már páncéltörő rakétákat, légvédelmi rendszereket, illetve más fegyvereket küldött az ukrán hadseregnek azóta, hogy Oroszország február végén elindította az ukrajnai invázióját.

Akárcsak Joe Biden amerikai elnök, Johnson arra készül, hogy még ebben a hónapban találkozik a védelmi vállalatok vezetőivel, hogy megvitassák a termelés növelését, reagálva ezzel az ukrajnai háborúra.

A brit miniszterelnök a parlamenti felszólalásának idején azt mondta, Putyin brutális támadása nemcsak Ukrajnának okoz mérhetetlen pusztítást, hanem egész Európában veszélyezteti a békét, valamint a biztonságot.