Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Hatalmas katasztrófába fulladt a legutóbbi indiai űrmisszió

ISRO
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 14. - 11:05

Miközben az eddigi 14 rakétakilövés sikeresen végbement Indiában, addig a legutóbbi felszállás óriási kudarcba fulladt.

Az Indiai Űrkutató Szervezet (ISRO) 2021-ben esedékes első kilövése katasztrófával zárult, így egy 2017 óta tartó sorozat zárult le az űrügynökség életében – olvasható a Space.com magazin riportjában.

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

A GSLV rakéta egy vadonatúj műholdat állított volna Föld körüli pályára, amivel a kutatók és a meteorológusok a mezőgazdaság helyzetét, illetve az időjárás alakulását, továbbá a természeti jelenségek változását akarták vizsgálni.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az ISRO következő lépése az ügybe, az is elképzelhető, hogy 2021-ben már nem vágnak bele egy újabb küldetésbe. A szerdai kilövés első és második fázisa egyébként gond nélkül lezajlott, a kriogenikus harmadik szakasz azonban egy technikai anomália következtében nem realizálódott.

Az esetről készült videón jól látszik, amint a rakéta hatalmas tűzgolyóvá változik, majd felrobban, és elég az atmoszféra felső rétegeiben, ami minden bizonnyal azért történhetett meg, mert az egység utolsó szakasza nem tudott időben beindulni.

A koronavírus-járvány miatt egyébként is nehéz helyzetbe került az ISRO, és bár 2020-ban sikerült két rakétát az univerzumba bocsátaniuk, korántsem annyi missziót terveztek, mint ahányat végül sikerült befejezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.