Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Ha megváltoztatják a katás szabályokat, bizony a rezsi is növekedni fog

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 12. - 13:25

Az egyébként sem olcsó közös költségek jelentősen emelkedni fognak, ha elfogadják a kata-törvényjavaslatot.

A kata hallatán az emberek többségének az egyéni vállalkozók juthatnak eszébe, ám rengeteg társasházkezelő is így adózik, mi több, a társasházakban az alvállalkozók nagy többsége szintén katás.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A Társasházi Háztartás ennek kapcsán figyelmeztetett, a keddi törvénytervezet elfogadásával azonban a társasházak is a cégekkel egy kategóriába esnek, ennek okán pedig igen jelentős mértékben fog növekedni a háztartások rezsije.

A Pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint szeptembertől kizárólag azok az egyéni vállalkozások fizethetnek a katán keresztül adót, melyeknek éves bevétele nem éri el a 18 millió forintot, ráadásul csak magányszemélyeknek állíthatnak ki számlát.

A törvénytervezet azonban sok más mellett a a társasházak speciális helyzetét sem veszi figyelembe, ugyanis a társasházakról, mint „nem cég, de nem is magánszemély” identitásokról nem esik külön szó – írja a Napi.

A jelenlegi törvénytervezet alapján a társasházkezelőknek nem lesz más választásuk, minthogy többletterheiket egy az egyben a lakókra hárítsák, magyarul jelentősen növekedni fog a közös költség összege.

De nem csak ők érintettek: a szakemberek is nagyon pórul fognak járni, ahogyan mi is, hiszen például egy zárszerelő ezentúl nem fog tudni meglévő ügyfélkörének dolgozni katásként, magyarul az anyagköltségen felüli többletterheket is kénytelenek lesznek áthárítani a lakástulajdonosokra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.