Clouds
21 Budapest
Dollár
368,21 Ft
Euró
394,18 Ft
Font
441,33 Ft
Bitcoin
23,064 $

Katari tisztviselő az elhunyt vendégmunkásokról: “a halál az élet természetes része”

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Újabb meghökkentő kijelentések hagyták el a katari vb lebonyolításáért felelős katari tisztviselő a stadionok építése során elhunyt vendégmunkások kapcsán.

Ha nem lenne elég, hogy eddig is kifejezetten tiszteletlen módon beszéltek a katari tisztviselők a vb stadionjainak építésén dolgozó vendégmunkások halála kapcsán, Nasser Al-Khater, a katari világbajnokság lebonyolításért felelős tisztviselő most újabb meghökkentő kijelentéseket tett.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A football365.com értesülései szerint a katari hatóságok vizsgálatot indítottak azon jelentések nyomán, melyek szerint egy filippínó férfi egy targoncás munkálat közben életét vesztette. A BBC megkereste Nasser Al-Khatert is a nyomozás kapcsán, aki azonnal visszakérdezett, nem a legkorrektebb módon:

“A világbajnokság közepén vagyunk, sikeres világbajnokságon vagyunk, és erről akarnak most beszélni?”

Az interjú további részében pedig tovább rontotta megítélését a következő kijelentésekkel:

“Úgy értem, a halál az élet természetes része, akár munka közben, akár álmunkban történik. Természetesen meghalt egy munkás, és mi részvétünket fejezzük ki családjának. Azonban, tudja, furcsa, hogy ez az első kérdés, amire összpontosítani akar.”

A vizsgálatok szerint jóval több vendégmunkás halt meg

Noha a katari tisztviselők mindenki meglepetésére nemrég először ismerték el, hogy valóban több vendégmunkás is életét vesztette a stadionok építése közben, az általuk közölt számok nem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak. A Guardian egyik vizsgálata szerint például több mint 6500 (!) vendégmunkás veszthette életét Katarban azóta, hogy 2010-ben eldőlt, ők rendezhetik a világbajnokságot.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Hassan Al-Thawadi katari főtitkár a múlt hónapban azt állította, hogy “400-500” vendégmunkás vesztette életét az építési munkálatok során, majd nem sokkal később egy katari tisztviselő bejelentette, hogy a katari hatóságok vizsgálatot indítottak a halálesetek kapcsán.

Közlése szerint amennyiben a vizsgálat is arra a következtetésre jut, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat, úgy az építkezéssel megbízott vállalatot “jogi lépésekkel és súlyos pénzügyi szankciókkal fogják sújtani”. Állítása szerint a kártérítéseket a munkavállalói támogatási és biztosítási alapon keresztül fizetik ki, amennyiben egy munkavállaló megsérült, vagy elhunyt egy munkabaleset következtében.