Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Katari tisztviselő: “400-500” vendégmunkás halt meg a vb-projekteken

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez az első alkalom, hogy Katar nyilvánosan beszél a vb-stadionok építése közben, az embertelen munkakörülmények miatt meghalt vendégmunkásokról.

A Guardian jelentése szerint a 2022-es világbajnokság lebonyolításáért felelős katari tisztviselő a Piers Morgan Uncensored című tévéműsorban közölte, hogy “400 és 500 között van” azon vendégmunkások száma, akik a világbajnoksággal kapcsolatos projektekben haltak meg.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Hassan al-Thawadi, a vb lebonyolításáért felelős katari tisztviselő az interjúban korábban nem hallott beismerést tett, ám hozzátette, hogy “a halálos áldozatok pontos számát még tárgyaljuk”. Közölte, “becslések szerint 400 körül van” a halálos áldozatok száma, vagy valahol “400 és 500 között”.

“Egy haláleset is túl sok, ez ilyen egyszerű. De minden évben javulnak az egészségügyi és biztonsági előírások a helyszíneken, legalábbis a mi helyszíneinken, a világbajnokság helyszínein, azokon, melyekért mi vagyunk felelősek.”

Az interjú után Thawadi megjegyzései érthető módon rengeteg emberből haragot váltottak ki, Nicholas McGeehan, a Fair Square érdekvédelmi csoport tagja például úgy fogalmazott:

“Ez csak a legújabb példája annak, hogy Katar megbocsáthatatlanul átláthatatlanul kommunikál a munkavállalók halálával kapcsolatos kérdésekben. Megfelelő adatokra és alapos vizsgálatokra van szükségünk, nem pedig homályos adatokra, melyeket a médiának adott interjúkban közölnek. A FIFA-nak és Katarnak még rengeteg kérdésre kell választ adnia, nem utolsósorban arra, hogy hol, mikor és hogyan haltak meg ezek az emberek, és egyáltalán kaptak-e kártérítést a családjaik.”

McGeehan felháborodása pedig abszolút jogos, hiszen a katari legfelsőbb bíróság egészen a mai napig azt állította, hogy a vb-stadionok építése során a vendégmunkások körében mindössze három (!) munkával összefüggésbe hozható haláleset, és 37 nem munkával kapcsolatos haláleset történt az építkezések 2014-es kezdete óta.