Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Leszállás közben katapultált egy katonai gépből a pilóta Texasban (videó)

Fotó: 2019. január 26-i kép a japán légierő egyik F-35-ös vadászbombázójáról az Aomori prefektúrában levő Miszava légitámaszponton. A mentőalakulatok április 10-én megtalálták Japán északi partjainál annak az F-35-ös vadászbombázónak a roncsait, amely az előző este tűnt el a radarok képernyőjéről a támaszpontról mintegy 135 kilométerre, keletre a Csendes-óceán felett. A pilótát egyelőre nem találják. MTI/EPA/JIJI PRESS
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy texasi katonai bázison történt az incidenst, amit egészen közelről vettek videóra, miközben a pilóta leszállás közben katapultált.

A Forth Worth Naval Air Station Joint Reserve Base volt az incidens helyszíne, ahol 10 óra 15 perc körül riasztották a mentőegységeket. A rendőrség megerősítette, hogy a pilóta katapultált a gépből, és földnek csapódott.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A videóban tisztán látszik, ahogyan a gép küszködni kezd, majd a pilóta úgy dönt, hogy inkább katapultál, alig pár méterre a földtől. Lehetséges, hogy nem akart kockáztatni, vagy a protokollt követte, esetlegesen utasítást kapott erre.

A Lockheed Martin F-35B típus gép épp a leszálláshoz készülődött, amikor hiba csúszott a számításba a kifutópályán. Amint a gép első kerekei földet értek, megtörtént a baj, és szinte kontrollálhatatlanná vált a rendszer.

Egy pillanatra úgy tűnt, hogy a gép felborulhat, és talán emiatt katapultált a pilóta, akinek az állapota jelenleg nem ismert. A New York Post azt írja, hogy a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal már vizsgálja az esetet, jelenleg sokkal többet nem tudni.

A Defense News a Government Accountability Office jelentése nyomán arról ír, hogy a tengerészgyalogság egyetlen F-35B repülőgépének költségei 2020-ban több mint 9 millió dollár voltak.