Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Zajlanak a tüntetések a Margit-hídon, a VDSZ szerint százezrek ellehetetlenítése fenyeget

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 11-én. MTI/Bruzák Noémi
not image

Nagy Noel

2022. július 12. - 12:05

Az új KATA-tervezet a társadalom több szegmensét is felháborította, amely miatt rögtönzött tüntetés alakult ki a mai nap során a fővárosban.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezető politikusa a saját közösségi oldalán osztott meg egy felvételt a vonuló tömegről, ahogyan a Margit-hídon haladnak.

Soron kívül Figyelmeztette a drukkereket az MLSZ az olaszok elleni meccs kapcsán

A tömeg egyelőre nem mondható jelentősnek, néhány száz főről beszélünk, viszont mutatja, hogy nem reagált jól a társadalom a legújabb módosítási javaslatra.

Az sem segíti a kormánypárt helyzetét, hogy néhány politikusuk nem kommunikált túl szerencsésen a KATA-s vállalkozókról, néhányan „adócsalóknak” bélyegezték a KATA-sok egy részét.

Kunhalmi felhívta a figyelmet, hogy most sem az oligarchákat büntetik Magyarországon a megszorításokkal, hanem a kisvállalkozókat – ezzel érvelt több ellenzéki politikus is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n közzétett közleményében jelezte, hogy 11 órától kezdődően a „be nem jelentett gyűlés” résztvevői akadályozni kezdték a forgalmat a Margit-hídon.

Mint hangsúlyozták, a helyzetet úgy próbálják megoldani, hogy a budai és a pesti oldal irányából is terelik a forgalmat, amíg a demonstráció zajlik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a parlamentben úgy fogalmazott, hogy a KATA új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, viszont bezárja azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál – idézte az MTI.

Az államtitkár a törvény vitája során elmondta: a javaslat célja, hogy olyan törvényi szabályokat alakítsanak ki, amelyek megőrizve a kisadózó vállalkozások tételes adójának eredményeit, biztosítják, hogy az adónem továbbra is az eredetileg megcélzott kör, a ténylegesen is vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó alternatíva.

„A cél a jövőben is az, hogy a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget arra, hogy a tevékenységüket terhelő valamennyi közteher fizetési kötelezettségét csekély adminisztráció mellett, méltányos mértékű adó megfizetésével teljesítsék.

Hozzátette: a célok megvalósítása érdekében született meg tíz évvel ezelőtt az a szabályozás, amely minden korábbinál kedvezőbb adókörnyzetet teremtett a legkisebb, jellemzően magánszemélyek részére szolgáltatást nyújtó vállalkozások, önfoglalkoztatók számára.

Az MTI egy másik hírében pedig a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) közleményét idézte, amelyben igen erős szavakkal illették a kormány javaslatát a KATA-ra vonatkozóan.

A VDSZ úgy véli, a kormány százezreket lehetetlenít el és dönt nyomorba a KATA módosításával, meglátásuk szerint a változtatás „kvázi megszüntetést” jelent, a kormány gyakorlatilag „kivégzi” az adóformát a javaslat elfogadásával.

A VDSZ közleménye szerint súlyos veszélyként fennáll a feketegazdaság növekedése, a munkaerőhiány sem fog csökkenni és véleményük szerint a katások nem a hiányszakmákat fogják választani.

A szövetség hozzátette, hogy a vállalkozói tönkretétel helyett az adózói társadalom tűrőképességének megfelelő módosításokra lenne szüksége, szerintük azt sem kizárt, hogy össze kellene hívni a Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF).

A szövetség partnerséget ajánl minden katás munkavállalónak és kényszervállalkozónak, hogy közösen keressék meg a tiltakozás minden lehetséges formáját, a kormányt pedig felszólítják a javaslat átdolgozására.

A tüntetést egyébként Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke kezdeményezte a Kossuth térre, az ő javaslata volt az is, hogy próbálják meg lezárni a Margit-hidat. A demonstrálók mellett ellenzéki politikusok is megjelentek, köztük Mellár Tamás, Csárdi Antal, Keresztes László Lóránt és Gelencsér is.

Mint az Index is arról beszámolt, néhányan transzparensekkel, mások ülősztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket, olyanok is voltak, akik a „Ne szavazd meg!” skandálásával fejezték ki ellenszenvüket. A kreatív ipari szakemberek, ételfutárok fodrászok, filmesek és több olyan szektor képviselői is megjelentek a parlamentnél, akiket érzékenyen érint a módosítás.

A rendőrség eközben megpróbálja oszlatni a tömeget, a HVG tudomása szerint már meg is kezdték a robogósok bírságolását a forgalom akadályozása miatt. Közleményük szerint felszólították a résztvevőket, hogy menjenek fel a járdára, hangosbemondón pedig tájékoztatták a résztvevőket, hogy szabálysértést követnek el, ha a Margit-híd úttestén és a villamossíneken tartózkodnak.

A rendőrség saját beszámolójában közölte azt is, hogy egy férfit már elő is állítottak, aki 11 óra 45 perc körül leköpött egy rendőrautót. Mint jelezték, garázdaság szabálysértése miatt a II. Kerületi Rendőrkapitányságra előállítják.

Lezárták a Margit hidat demonstráció miatt, ezért több járat is terelve vagy rövidebb útvonalon jár – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden a Facebook-oldalán, idézte az MTI.

Azt írták, hogy a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között nem közlekedik, helyettük az 1-es és az 2-es metrót ajánlják.

A 9-es autóbusz terelve, az Árpád hídon keresztül közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat.

A 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár – tették hozzá.

Cikkünk frissül…