Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Kásler Miklós: A koronavírus halálos áldozatainak 33 százaléka cukorbeteg volt

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond, amikor találkozott az Ifjú Tudósok címû televíziós vetélkedõ zsûritagjaival a minisztériumban 2021. november 8-án. MTI/Soós Lajos
not image

Takács Petra

2021. november 12. - 13:20

Kásler Miklós szerint kijelenthető, hogy minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatékony.

Cáfolhatatlan kutatási eredményekkel tudjuk bizonyítani azt, hogy az oltás rendkívül fontos, életet ment – jelentette ki Kásler Miklós emberi erőforrások az oltóanyagok hatásvizsgálatával kapcsolatos nyilatkozatában – számolt be a 24.hu

A miniszter az Életközelben című videósorozat új adásában arról beszélt, hogy az oltóanyag-vizsgálat eredményei bebizonyították, hogy minden Magyarországon alkalmazott vizsgált vakcinák mindegyike hatékony. Elmondta, hogy 2021. január 22. és június 10. között 3,7 millió embert oltottak be Magyarországon, akik adatait már feldolgozták.

Ennek alapján elmondható, hogy a Magyarországon alkalmazott oltóanyagok a fertőzés ellen 69-88 százalékban megvédték az embereket.

Az elhalálozás megelőzésében még hatékonyabbak a vakcinák: az oltóanyagok mindegyike átlagosan 88-98 százalékban megelőzte a betegség súlyossá válását, illetve a betegeink elvesztését – fogalmazott a miniszter.

Kásler Miklós szerint nagyon fontos megérteni, hogy a vakcinákat az eredeti kórokozó ellen fejlesztették ki, de ezt előbb a brit, majd az indiai változat kiszorította, és térségünkben jelenleg az indiai variáns fertőz. Az oltóanyagok így nem ugyanolyan hatékonyak, mint az eredeti vírus ellen. 

A miniszter szerint alapvető fontosságú, hogy mindenki megkapja a védőoltást, aki pedig már mindkét dózis oltóanyagot felvette, kapjon harmadik adagot is.

A krónikus betegségekben szenvedőkkel kapcsolatban Kásler Miklós elmondta, hogy elsősorban a cukorbetegség jelent rendkívüli rizikót. Magyarországon az emberek 8 százaléka szenved cukorbetegségben, ugyanakkor a koronavírus okozta megbetegedés következtében elhunytak 33 százaléka cukorbeteg volt. Más krónikus betegségekben szenvedők, mint a krónikus tüdőbeteged vagy a szív dekompenzáltak szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.