Clouds
21 Budapest
Dollár
358,91 Ft
Euró
389,98 Ft
Font
444,75 Ft
Bitcoin
23,781 $

Kártérítést kap a tanárnő, akinek a rendőrök törték el a vállát

Fotó: Unsplash/Scott Rodgerson
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy magyar tanárnőnek a rendőrök törték el a karját, miközben ellene intézkedtek, s bár Magyarországon a mentősök és a rendőrök is mást állítottak, most elmarasztalták a magyar államot a történtek miatt.

A 24.hu számolt be arról, hogy a tanárnő, akinek rendőri intézkedés közben tört el a válla, miközben meg volt bilincselve, végül a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, most pedig javára döntöttek.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

Az incidensről egyértelmű videós bizonyítékokat is bemutatott, a Helsinki Bíróság álláspontja szerint pedig pszichés betegségben szenvedő, középkorú tanárnő régóta kezelés alatt áll, gyógyszereivel teljes életet él, és dolgozik. Az eset még 2017 nyarán történt, amikor hozzátartozói nem tudták elérni, s attól tartottak, hogy állapota romlott, így mentőt hívtak hozzá.

Miután ő nem akarta beengedni a mentősöket, egy családtagja nyitott nekik ajtót. A nő épp fürdött, így meglepetésként érte, hogy rendőrök akarják elvinni otthonából, s bár nem tanúsított ellenállást, az egyenruhások megbilincselték, majd egy másik szobába tuszkolták.

Ekkor hallatszott a reccsenés, melyről kiderült, hogy a válla volt. Ennek ellenére a rendőrök még elég sokáig térdeltek a hátán, majd csak később szállították kórházba. A nő barátja azonban videóra vette az egészet, s így tudták megcáfolni a mentősök állításait.

Mindenki mást állított, ám a bizonyíték egyértelmű

A mentősök ugyanis állították, hogy a kádból kiugrás közben csúszott el és ki akart ugrani az ablakon. Az ügyben még csak meg sem hallgatták tanúként az intézkedő rendőröket, ennek ellenére felettesük állította, hogy minden jogszerű, szakszerű, arányos volt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig most megállapította a magyar állam felelősségét az ügyben: az Emberi Jogok Európai Egyezménye ugyanis kimondja, hogy senkit sem lehet embertelen, megalázó bánásmódnak kitenni.

Megállapították továbbá, hogy a nyomozásnál nem jártak el kellő körültekintéssel, s a bíróság egyenesen embertelennek ítélte a túlzott erőszakot, vagyis a válltörést, továbbá megalázónak azt, hogy a meztelen, sérült tanárnőn húsz percig térdeltek férfiak.

Tóth Balázs, a tanárnő ügyvédje örömmel üdvözölte a döntést, s úgy véli, ügyfele valódi elégtételt kapott az ítélettel. Valójában azonban nem kellett volna ilyen messzire menni, ha Magyarországon a rendőrök elismerik nyilvánvaló hibájukat, a mentősök nem állítanak mást, és az ügyészség is teszi a dolgát. A ítélet szerint a tanárnő 25 ezer euró (közel 10 millió forint) elégtételt kap. Fontos megjegyezni, hogy mivel a magyar állam mulasztott, így a magyar állam is fogja kifizetni az összeget, továbbá a per 4500 eurós költségét is.